Opr. Dr. Hande Akbaş Temizlik çok önemli ama...
HABERİ PAYLAŞ

Temizlik çok önemli ama...

Vajinal bölgenin temizliği önemli. Ama o bölgeyi sabunla yıkamak, jeller ve ıslak mendillerle temizlemek tavsiye ettiğimiz yöntemler değil. Çünkü vajinanın pH değeri ile cildimizinki farklı, en iyiyi yapmak isterken yanlışa düşmeyin...

Hamile miyim?

3 senedir spiral ile korunuyorum. Bu ayki adetimin tam günü ama kan yerine kahverengi leke geliyor. Bir de adet kanamasına göre daha az. Acaba hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli olarak jinekolojik muayenenizi oluyorsanız ve spiralinizin doğru yerde olduğuna bakılmışsa endişelenecek bir durum yoktur. Ancak nadiren spiral yerinde olsa bile sizi dış gebelikten korumadığı için eğer tam adetiniz başlamamışsa, kanda gebelik hormonu baktırarak emin olun. Yüksek gelmişse dış gebelik riski olabileceğinden lütfen hemen bir doktora başvurun.

Haberin Devamı

Vajinal jel kullanıyorum

22 yaşındayım. Vajina bölgemde kötü kokular oluyor. Bu yüzden vajina için kullanılan jellerle vajinal duş yapıyorum. Bir arkadaşım bunun zararlı olacağını söyledi. Sizce bu doğru mu, gerçekten bir zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, piyasada bu bölgenin temizliğine yönelik birçok ıslak mendil, yıkama jelleri bulunuyor. Ne yazık ki bu tür ürünlerin çoğu Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ürünler değil, keza çoğu eczane dışındaki bölgelerde hatta süpermarketlerde bile satışta. Bu tür ürünleri kesinlikle önermiyorum. Ama bazı hastalarımın duşta vajinal bölgeyi de duş jeli ya da sabunla yıkadıklarını biliyorum. Bu da doğru değildir. Çünkü cildimizin pH değeriyle vajinal bölgenin pH değeri aynı değildir. Bu sebeple o bölgeyi sadece suyla yıkamak en doğru olmakla birlikte eczanelerde satılan pH değeri aynen vajinanınki gibi asidik olan yıkama solüsyonlarıyla günde 1 kere nohut büyüklüğü kadar elinize dökerek yıkayabilirsiniz.

2 kez aşılama yaptırdık

9 yıllık evliyim. Eşimle şimdiye kadar hiç korunmadık. İlk hamile kaldığımda 3 aylıkken düşük yaptım. Daha sonra 2 kez aşılama yoluyla çocuk sahibi olmaya çalıştık. Yine olmadı. Tüp bebek yaptık, sonuca ulaşamadık. Genetik testlerimizde herhangi bir sorun gözükmedi. Hangi yolu denemeliyiz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 9 yıl bebek sahibi olamamanızın altında mutlaka bir neden vardır. Daha fazla vakit kaybederseniz ne yazık ki yumurtalık rezerviniz azalmaya başlayacak. Bu sefer de tüp bebekle bile gebelik şansınız çok azalacaktır. Lütfen bu zamana kadar yapılmış olan tüm tetkiklerinizle birlikte bu alanda deneyimli bir uzmana başvurun. Daha fazla oyalanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder