Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid hormonu normal sınırlarda mı?
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid hormonu normal sınırlarda mı?

Haberin Devamı

Tiroid hormonu normal sınırlarda olmalı. Çünkü bu hormon gebe kalabilmeniz ve hamileliğin sağlıklı devam etmesi için çok önemli. Eğer sorun varsa doktor kontrolünde kalın...

Hamile olabilir miyim?

2 yıllık evliyim, haşimato tiroidim var. Kan tahlili yaptırdım. Adetimin bitiminden sonraki 24’üncü gün progesteron hormonum 20 çıktı. Doktor bir şey demedi. Acaba hamile olabilir miyim? Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakılmış olan progesteron hormonu sonucuna göre o ay için yumurtlamanın gerçekleştiği anlaşılıyor. Ama gebelik oluşabilmesi için doğru zamanda normal yapıda bir spermle, o yumurtanın bir araya gelmiş olması da gerekir. Bu da ancak kanda gebelik hormonu olan bhCG bakılarak anlaşılabilir.

Hashimato açısından da endokrin doktorunun takibinde kalmanız gerekiyor. Tiroid hormon fonksiyonlarınızın normal sınırlarda kalması hem gebe kalabilmeniz hem de gebeliğinizin sağlıklı devamı açısından önem taşımaktadır.

Myomlar sorun yaratır mı?

30 yaşındayım, 4 senedir çocuk istiyoruz, olmadı. En son bir tüp bebek merkezine başvurduk. Onlar “Sizde myom var. Önce myom alınsın ondan sonra tüp bebek yapılır” diyor. Myomum 3-4 santim ve rahim iç duvarına basıyormuş. Ameliyat olayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 3-4 santimlik myomlara müdahale etmiyoruz. Ama sizin de belirttiğiniz gibi eğer bebeğin tutunacağı rahim iç duvarına bası varsa öncesinde myomları almak daha doğru bir yaklaşım olabilir. Bu ameliyat kesinlikle çok dikkatli yapılmalıdır. Çünkü ameliyatta endometrium denilen rahmin iç tabakasına zarar gelmesi durumunda da içeride yapışıklıklar oluşarak hamile kalmanız daha da zorlaşabilir.

Size önerim ameliyat olmadan önce birkaç görüş daha alarak; tam olarak myom lokalizasyonu doğru mu veya ameliyat olmadan da tedaviye başlanabilir mi mutlaka sormanızdır.

Adetlerim düzensiz olmaya başladı

23 yaşındayım. Sürekli kahverengi akıntım oluyordu. Doktora gittim, iltihap olduğunu söyledi. Akıntı sorunum geçti, bu sefer de adetlerim düzensiz olmaya başladı. Tekrar doktora gittim, hormon bozukluğu olduğu söylendi. Acaba hormon bozukluğunun nedenleri nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Sizin kadar genç kadınlarda en sık rastladığımız hormon bozuklukları nedenlerinin başında polikistik over sendromu gelir. Doktorunuz böyle bir durumunuz olsaydı sizinle paylaşırdı diye düşünüyorum.

Diğer nedenler arasında tiroid bezi fonksiyonlarında bozukluk (guatr gibi) veya beyinden salgılanan prolaktin denilen süt hormonu bozuklukları görülür. Bunların tümünün farklı tedavileri olduğundan doktorunuzun sizde hangisini saptadığını öğrenmeniz gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder