Opr. Dr. Hande Akbaş Tümör var mı diye bakılmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Tümör var mı diye bakılmalı...

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu stres, bazı ilaçlar, uykusuzluk gibi pek çok nedenle yükselebilir. Ölçümlerde değeri çok yüksekse herhangi bir tümör olup olmadığına bakılması için hipofiz bezi MR’ı istenebilir...

Neden gebe kalamıyorum?

21 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Adetim düzenli, yumurtlama zamanlarını dikkate alıyoruz ama gebe kalamıyorum. Evlendiğim ilk ay gebe kaldım ama anlamadan düşük yaptım. Nasıl bir yol izlemem gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamile kaldığınızı anlamayacak kadar erken düşük yaptığınıza göre buna biyokimyasal gebelik denir. Yani kadın hamile kalıyor, kanda gebelik anlaşılıyor ama gebelik kesesi ultrasonda görünür hale gelmeden düşük gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Çoğu kadın adetinde 1-2 gün gecikmeyle adet gördüm zannediyor. Bu olaydan sonra kürtaj gibi bir müdahaleye gerek kalmadığı için bu durum hamile kalmanıza engel olmaz. Yaşınız genç ve gebe kalmışsınız.

Birkaç ay daha stres yapmadan deneyin. Hâlâ gebe kalamıyorsanız bir doktora başvurun.

Prolaktin yüksekmiş

27 yaşındayım. Adetim düzenli ama kanama az. 6 ay önce evlendim. Gebelik testi negatif. Prolaktin yüksek. Adet miktarının azalması bu yüzden mi? Gebe kalır mıyım? Daha önce kürtaj yaptırdım.

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, tokluk, bazı ilaçlar nedeniyle bile yüksek çıkabilir. Bunlar dışlandıysa ve 96 çıktıysa o zaman hipofiz bezi MR’ı çekilerek mutlaka herhangi bir tümöral yapı olup olmadığının araştırılması gerekir.

Hem prolaktin yüksekliği hem de geçmişte size uygulanan kürtaja bağlı olarak adet miktarınız azalıyor olabilir. Prolaktin normale getirilmesine rağmen adet miktarı yine azsa rahim filmi çekilerek kürtaja bağlı içeride yapışıklık oluşup oluşmadığı incelenmeli.

Kimyasal gebelikmiş

Embriyo transfer edildi. Yapılan testler sonucunda kimyasal gebelik olduğu söylendi. Bundan önce histeroskopi ve testler yapıldı. Şimdi ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebe kalmışsınız ama kimyasal gebelikle sonuçlanmış. Yani kanda gebelik hormonunuz artmış, gebelik kesesi görülemeden hamilelik sonlanmış. Size ne sebeple histeroskopi yapıldı? Bu ameliyat olduğu için endikasyon olmadan yapılmasını doğru bulmuyorum.

Haberin Devamı

Önerim sizin ve eşinizin genetik testlerinizi yaptırmanız. Tüplerinizin durumunu anlamak için rahim filmini çektirip tüm sonuçlarla yeniden doktora başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder