Opr. Dr. Hande Akbaş Tüp bebek daha iyi sonuc veriyor
HABERİ PAYLAŞ

Tüp bebek daha iyi sonuc veriyor

Haberin Devamı

Tüplerinde sorun olan ya da zamanında başka çocuk istemediği için bağlanmış olan kadınlarda tüpleri cerrahi yöntemlerle açmak çok başarılı olmuyor. Bunun yerine çifti tüp bebek tedavisine yönlendirmek daha iyi sonuçlar elde etmeyi sağlıyor.

Tüplerim açıldı ama...

42 yaşındayım. İlk evliliğimden çocuğum var. Sonra tüplerimi bağlatmak zorunda kaldım. Şimdi ikinci evliliğimi yaptım. Tüplerim açıldı ama anne olamıyorum. Geçen sene 4 kez tüp bebek denedim ama olmadı. Acaba ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerin açılması ameliyatı ne yazık ki her zaman beklenildiği gibi sonuç vermeyebiliyor. Biz bu sebeple genellikle tüplerini bağlatmış olan hastalara tüp açtırmak yerine tüp bebek ile gebe kalmalarını öneriyoruz.

Bu daha sonuca yönelik bir yöntem olup hastanın gereksiz yere ikinci kere ameliyat olmasına da gerek kalmıyor. Size önerim öncelikle bir rahim filmi çektirmenizdir.

Yaşınız 42 olduğu için daha fazla vakit kaybetmeden, tüpleriniz normal bile olsa tüp bebek yöntemine başvurmanızdır. Aksi taktirde yumurtalık rezerviniz daha da azalacağı için bu sefer tüp bebekle bile gebelik şansınızı yitirme riskiyle karşı karşıya kalacaksınız.

Düşük riskim fazla mı?

3 kere kürtaj oldum ve şimdi hamileyim. Düşük yapma riskim var mı? Bunu çok merak ediyorum. Varsa yüzde kaçtır bu ihtimal? Hiç doğum yapmamış birinin üçten fazla kürtaj yaptırması kısırlığa neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçirmiş olduğunuz kürtajların rahminiz üzerine olumsuz etkisi olsaydı o zaman zaten gebe kalamazdınız. Keza gebe kalmış olmanız aynı zamanda kısır da olmadığınızı göstermektedir. Düşük riskiniz kürtajlarınızdan bağımsız olarak her kadında ne kadarsa sizde de o kadar olacaktır.

İlaç yüzünden midem bulanıyor

22 yaşındayım. Adet düzensizliğim var. Doktorum polikistik overimin olduğunu söyledi. Bunun üzerine ilaç verdi. 9 aydır o ilacı kullanıyorum. Ama midem çok bulanıyor. Acaba ilacı bırakıp hacemat yaptırsam kesin çözüm sağlar mıyım ya da bana ne yapmamı önerir siniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size polikistik over sendromu tanısı konulmuşsa ne yazık ki bu hastalığın kesin tedavisi bulunmadığından sadece sizde yarattığı yan etkileri gidermek mümkün olabilecektir. Nitekim sizdeki adet düzensizliğini kontrol altına alabilmek için doktor doğum kontrol ilacı başlamıştır.

Tercih ettiği ilaç aynı zamanda sizde hastalığa bağlı olarak artmış erkeklik hormonunu da kontrol altına alacak, yağlanma sivilcelenme gibi diğer şikayetlerinizi de geçirecektir. Hacemat ve benzeri tedaviler maalesef bilimselliği kanıtlanmamış yöntemler olduğundan kesinlikle yaptırmanızı önermemekteyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder