Opr. Dr. Hande Akbaş Tüp ve yumurtalıklara bakılmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Tüp ve yumurtalıklara bakılmalı...

Haberin Devamı

Sıklıkla da yumurtalık ve tüplere doğru ilerler. Eğer hastalık tüpleri etkilediyse ve korunmadığınız halde 6 ay boyunca hamile kalamadıysanız o zaman doktora başvurup rahim filmi çektirmek gerekir...

Erken menopoz mu?

38 yaşında kadınım. Bu ay adet görmedim. Hamile olmam. Çünkü 3 yıl önce tüp bebek yapmıştım. Acaba erken menopoza mı girdim? Hangi testleri yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önceden tüp bebek tedavisi görmüş olmak kadının asla kendi kendine hamile kalamayacağı anlamını taşımaz.

Benim geçmişte tüp bebek yapıp sonrasında kendiliğinden gebe kalmış birçok hastam bulunmakta. Size önerim en azından idrarda bir gebelik testi yaptırarak hamileliği akıldan çıkarttıktan sonra menopoz ve diğer hormonal bozuklukların ayırıcı tanısı için bir uzmana başvurmanızdır.

Çikolata kisti kısırlık yapar mı?

24 yaşındaki kız arkadaşım geçen yıl bağırsağında oluşan çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldu. Şu anda düzenli şekilde adet görüyor. Acaba kısırlık gibi bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis hastalığı sıklıkla kadın üreme organlarını tutmakla birlikte nadiren bağırsak, akciğer gibi diğer organları da tutabilmektedir.

Tek başına sadece bu organlarda sınırlı kalabileceği gibi sıklıkla tercihi yumurtalık ve tüplere ilerlemektir. Bu sebeple arkadaşınız düzenli aralıklarla kadın doğum uzmanına muayene olmalı, yumurtalıklarında çikolata kistleri var mı yok mu takip edilmelidir.

Bazen tüpleri tutarak onlara da zarar verebileceğinden arkadaşınız istemesine rağmen 6 ay içinde hamile kalamaması durumunda rahim filmi çektirmeli ve tüplerinde, geçirdiği bağırsak ameliyatı ya da endometriozise bağlı bir hasar var mı baktırmalıdır.

Yumurtalıkları tutulmadığı sürece endometriozis hastalığında adetlerde düzensizlik pek beklenmez. Ama kısırlık tüplerdeki etkilenmeye bağlı da gelişebileceğinden adet düzensizliği olmasa da istemesine rağmen 6 ay içinde gebe kalamazsa mutlaka bu alanda deneyimli bir uzmana başvurmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder