Opr. Dr. Hande Akbaş Virüs vücutta kalır
HABERİ PAYLAŞ

Virüs vücutta kalır

Korunmasız cinsel ilişki sonucu, bir virüs tarafından oluşturulan siğiller kişinin bünyesi zayıfladığında yeniden çıkar. Tedavi edilen ve ortadan kaldırıldığı düşünülen siğillerin, virüs vücutta kalacağından zaman zaman tekrar görülmesi mümkündür.

SORU: AIDS’in bulaşma riski ne kadardır?

Öpüşmeyle AIDS bulaşır mı ya da bulaşma riski nedir? Cinsel ilişki sırasında prezarvatif kullanan, oral seks yapmayan ve öpüşmeyen birinin AIDS virüsüne maruz kalma olasılığı var mıdır?

CEVAP

Ağız veya diş etindeki yaraların normalde daha düşük olan virüs infeksiyonu geçişini artıran faktörler olduğu bilinmektedir. Bahsettiğiniz AIDS hastalığı da sonuçta viral bir hastalık olarak bu şekilde daha kolay yayılabilmektedir. Viral enfeksiyonların bulaşmasında en önemli etkenlerden biri de kişinin bağışıklık sistemi, yani vücut direncidir. Hasta olmayan, spor yapan, iyi beslenen, uyuşturucu vs. kullanmayan sağlıklı insanlar tüm viral hastalıklara karşı daha dirençlidir. Cinsel ilişkide doğru olarak ilişkinin başından sonuna kadar prezervatif kullanılması HIV virüsünün normal cinsel ilişki ile bulaşmasını yüzde 5’e kadar azaltmaktadır.

Haberin Devamı

SORU: Et parçaları çıktı

30 yaşındayım. 9 ay önce testislerimin üzerinde birkaç tane et parçası çıktı ve çoğalıyorlar. Bununla ilgili ne yapmam gerekir? Hangi ilaçları kullanmam gerektiğini söyler misiniz?

CEVAP

İfadenizden anlaşılıdğı kadarıyla bunlar siğil. Human papilloma virüs adlı bir virüs tarafından oluşturulan bu siğiller genellikle cinsel ilişki ile bulaşırlar. Bunlar bilhassa bünyenin zayıfladığı zamanlarda hızla çoğalabilirler. Siğiller ortadan kaldırılsa dahi virüs ömür boyu vücutta kalmaya devam eder. Hatta çeşitli zamanlarda bu siğiller tekrarlayabilir.

Birkaç günde dökülür

Bunların tedavisinde cerrahi olarak (lokal anestezi) çıkartılma, çeşitli kremler ile eritilme, koter denilen elektrikli cihazlar ile yakılma yöntemleri arasında benim tercih ettiğim kriyoterapi (dondurarak tedavi) yöntemleri kullanılır. Kriyoterapi yöntemi muayenehane ortamında kullanılabilir. Soğutma özelliği olan bir sprey ile acısız olarak yapılan işlemden birkaç gün sonra siğil düşer ve yeri hızla iyileşir. Dondurma yöntemi ile siğili oluşturan doku ve damarlar dondurularak hasarlanmakta ve birkaç gün içinde dökülmektedir.

Haberin Devamı

SORU: Cinsel hayatım durdu

33 yaşındayım. Bir süre önceye kadar ilişkiye girdiğim her kadını mutlu edebiliyordum ama şimdi erken boşalma yüzünden cinsel hayatım durdu. Çok mutsuzum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Erken boşalma çok sık görülen bir sorun. Çoğu zaman psikolojik sebeplerden kaynaklanıyor. Örneğin; tedirgin bir ortam veya yabancı bir partner gibi. Çiftlerin birliktelik süresi uzadıkça bu sorun çoğu zaman ortadan kalkmaktadır. Eğer birkaç aylık bir sürede düzelmezse üroloji uzmanına danışarak ve bir dönem ilaç kullanarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder