Opr. Dr. Hande Akbaş Ya hep ya hic kuralı gecerli olur
HABERİ PAYLAŞ

Ya hep ya hic kuralı gecerli olur

Haberin Devamı

Hamile kaldığınızı öğrenmeden önceki ilk 1 ayda ilaç kullandıysanız bu dönemde ya hep ya da hiç kuralı geçerli olur. Yani bebek ilaçtan etkilenmişse gebelik düşükle sonuçlanır. Etkilenmemişse devam eder...

İlacın zarar olmuş mudur?

6 haftalık hamileyim. Graves hastasıyım, Doktorum değerler iyi diye ilacı kesti. Ama hamileliğimi bilmeden 1 ay kadar çeyrek doz içtim. Bebeğe zarar vermiş midir?

CEVAP Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilacın içerik maddesi metimazol olup gebelikte kullanılması halinde bebekte sakatlıklara sebep olabileceği gösterilmiştir. Bu ilacı gebe kaldığınızı öğrenmeden önceki ilk 1 ay içinde kullandıysanız bu dönemde ya hep ya hiç kuralı geçerlidir. Yani bebek etkilenmişse gebelik düşükle sonuçlanacak, etkilenmemişse devam edecektir. Ancak 4 haftalık periyottan sonraki dönemde de ilacı içmeye devam ettiyseniz o zaman bebeğin etkilenme riski mevcut olduğundan sizi bir genetik doktoruna başvurmanızı öneririm. Sizinle mevcut riskleri paylaşacak ve ona göre gebeliğin devamı konusunda kararınızı daha rahat verebileceksiniz. Devam kararı alırsanız da tüm gebelik boyunca detaylı ultrason yapabilecek riskli gebelikler konusunda uzman bir hekime takip olmanızı öneririm.

Bebek kesede göründü ama...

Hamileliğimin 7+5 olması gerekirken 5+6. Bebek büyüyor ama beta hcg artmıyor. Kese ve bebek ultrasonda göründü, değerleri size yazıyorum. İki ilaç içiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP Sevgili okuyucum, belirli bir haftadan yani ultrasonda gebelik kesesi ve bebeğe ait bir yapı gözlendikten sonra bhcg takibi yapmak çok fazla fikir vermeyecektir. Çünkü bu haftalardan sonra bhcg güvenirliğini yitirmektedir. Onun yerine belirli periyodlarla ultrason yaparak gebelik kesesinde büyüme var mı, embriyo gözleniyor mu incelemek çok daha faydalıdır. Eğer büyüme geriden gelmeye devam ederse ve 8’nci hafta dolmasına rağmen halen bebeğinizin kalp atışları görülemiyorsa o zaman gebeliğiniz sağlıklı devam etmiyor demektir, sonlandırılması gerekebilir.

Hamile olabilir miyim?

Ağustos’un 22’sinde adet gördüm 6 gün sürdü. Eylül’ün 5 ve 16’sında ilişkim oldu. Ama cinsel organlar temas etmedi sadece eliyle cinsel organıma dokundu. Üzerimde pantolon vardı. Adet olmam gerekiyordu ama 2 gündür kahverengi leke geliyor. Acaba hamile kalabilir miyim?

CEVAP Sevgili okuyucum, üzerinizde çamaşırlarınız dururken bir yakınlaşma yaşamakla genellikle gebelik mümkün değildir. Lekelenmenizin muhtemel başka nedenleri olacağı kanaatindeyim. Eğer her ay devam ederse o zaman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder