Opr. Dr. Hande Akbaş Yara mı yoksa enfeksiyon mu?
HABERİ PAYLAŞ

Yara mı yoksa enfeksiyon mu?

Haberin Devamı

Rahim ağzındaki yara sonucu iyi değerlendirilmeli. Bazen yapılan gereksiz operasyonlar gebeliği zorlaştırıyor. Yara görüntüsü çoğu zaman enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkıyor. Enfeksiyon tedavi edilince de sorun bitiyor.

Nasıl beslenmem gerekiyor?

3 haftalık hamileyim. Gebelik sırasında beslenmeyle ilgili dikkat edilmesini önerdiğiniz noktalar var mı, nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle kafein içeren tüm içeceklerin (sıcak ve soğuk) 2 bardaktan fazla tüketilmesini önermiyoruz. Diğer bir deyişle günde 200 mg aşılmamalıdır. Süt ve peynir ürünlerinin mutlaka pastörize edilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen göstermeli ancak civa içerme riski minimum olan orta boy büyüklükteki balıkları seçmelisiniz. Bol sıvı tüketmelisiniz.

Hormon bozukluğu varmış

23 yaşındayım. İlk adet gördüğüm günden beri çok sancı çekiyorum ve düzensizdi. Önce bu sancıların ciddiye almadım. Ama sancılar gün geçtikçe artıyordu, doktora gittik. Doktor rahimde kist olduğunu ve hormon bozukluğundan kaynaklandığını söyledi. Bu kistler çocuk olmasını engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet sırasında başlayıp giderek şiddetlenen ağrıların en sık kaynağı yumurtalık kistleridir. Her yumurtalık kisti kısırlığa sebep olmaz. Eğer endometriozis denilen çikolata kisti varsa bu ne yazık ki genellikle ilerleyici bir hastalık olduğundan uzun vadede kısırlığa yol açabilir.

Siz de basit bir kist saptandıysa korkmayın. Ama doktorunuz bunun çikolata kisti olduğunu ifade ettiyse evleninceye kadar büyümemesi için bazı ilaçlardan kullanın ve evlenir evlenmez de vakit kaybetmeden çocuk düşünün.

Yaranın tedavisi nasıl yapılır?

30 yaşındayım, hamile kalamıyorum ve çok akıntım var diye kadın doğuma gittim. Yara olduğunu söyledi. Gebelikten önce yaranın tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Mutlaka bu yaranın tedavi edilmesi mi gerekiyor ve hangi yöntem uygulanmalı? Tedaviden sonra yara tekrardan oluşur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama yaşamıyorsanız ve vajinal smear sonucunuz normalse ben hiçbir hastamın rahim ağzına müdahalede bulunmuyorum.

Ayrıca bulunulmasını da önermiyorum. Doktorunuzun yara dediği enfeksiyon eğer smeariniz normalse en sık vajinal enfeksiyonlar neticesinde oluşur. Enfeksiyonun giderilmesiyle de bu durum kendiliğinden düzelecektir.

Enfeksiyon devam ettiği sürece sizin rahim ağzınıza ne müdahalede bulunulursa bulunulsun, erozyon (yara) tekrar oluşacaktır. Rahim ağzınızdaki bu durum gebe kalmanıza engel olmadığı gibi gereksiz yapılan bir müdahale ileride gebe kalmanıza engel olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder