Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurta rezervi daha da azalmadan
HABERİ PAYLAŞ

Yumurta rezervi daha da azalmadan

Haberin Devamı

Çikolata kistleriyle seyreden endometriozis hastalığı kadının gebe kalmasını zorlaştırıyor. Bunun için yapılan ameliyatlar da yumurtalık rezervinin azalmasına neden oluyor. Çok geç kalmadan tedaviye başlayın ki anne olma şansınızı kaybetmeyin...

Tüp bebek şansım ne kadar?

Geçen yıl Şubat’ta çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldum. Bu yıl yine tekrarladı, sürekli ağrı kesici içiyorum. Ameliyatta AHM tekrar düşecek diye endişe ediyorum. Mart ayında tüp bebek yaptırdık. Tedavide doktorum yumurta kalitesini artırmak için ilaç verdi, bu ilaç ağrımı bitirdi. Bu ilaç bu kiste iyi gelir mi? Rahimde yapışıklık, tüplerde hidrosalpenks ve kistlerim var. Tüp bebekte şansım ne kadar olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bahsettiğiniz ilaç yumurtalarınızda büyümeyi tetikleme amacıyla kullandığımız bir ilaç. Genellikle meme ve prostat kanseri gibi hastalıklarda hormonları baskılamak amacıyla da kullanılır.

Endometriozis sizdeki östrojen hormonu nedeniyle ilerlediğinden bu ilacı kullanırken rahatlama hissetmeniz son derece normaldir. Maalesef şu an için endometriozis tedavisinde yeri bulunmamaktadır.

O nedenle kullanmayı bırakmanızı öneriyorum. Gerek geçirdiğiniz ameliyat gerek endometriozis yumurta sayı ve kalitenizi düşürmüş gibi görünüyor. Çok değerli rezerviniz daha da azalmadan lütfen deneyimli tüp bebek uzmanlarıyla tedaviye devam edin. Gebelik oluşmasıyla beraber ağrılarınızda da epey rahatlama görülecektir.

Kanama bitiyor

28 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Birçok doktora gittim, yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Verdikleri ilaçlar da fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum, içince adet görüyorum. Bırakınca kanama kesiliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlaşıldığı kadarıyla genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Muhtemelen ailenizde birilerinde bu durum mevcut ve genetik olarak siz bunu almışsınız. Düzensiz de olsa adet görmüş olmanız henüz menopoza girmediğinizi gösteriyor.

Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin son durumuna ultrasonla bakılmalı. Yumurta gözüküyorsa ve evliyseniz menopoza girmeden bir an önce tüp bebek yaptırarak çocuk sahibi olmaya çalışmanızı öneririm. Eğer evli değilseniz o zaman en azından var olan yumurtalarınızı da zaman içinde yitirmeden dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder