Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık rezervini etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervini etkiliyor

Günümüzde çikolata kistlerine çok gerekmedikçe müdahale edilmiyor. Çünkü bu kistlere yapılan her operasyondan yumurtalık rezervi etkileniyor, anne olma ihtimali azalıyor

Nasıl kurtulurum?

32 yaşındayım. Ameliyat oldum, çikolata kisti tekrar üredi. Doktor ameliyat önerdi. Bu kistten kurtulmamın yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis ya da halk arasında çikolata kisti olarak ifade edilen, ne yazık ki üreme çağındaki kadınlarda görülen, her an nüks etme veya ilerleme riski olan bir hastalıktır. Günümüzde çikolata kistlerine yaklaşım, gerekmedikçe müdahale etmemektir. Çocuğunuz yoksa gereksizce kistlere yapılan müdahale yumurtalık rezervinizin ve doğurganlık şansınızı azaltır. Kistiniz 5 santimin üzerinde değilse ameliyat olmayın ve istiyorsanız hamile kalın. İstemiyorsanız ilaç tedavisiyle kistin büyümesi engellenebilir. Hiçbir tedavi yapılmadan beklerseniz kistiniz büyür. Çıkarılsa bile menopoza kadar nüks edebilir. Mutlaka ameliyat gerekiyorsa üreme tıbbıyla ilgilenen ve laporoskopik cerrahi konusunda deneyimli bir hekime başvurun.

Haberin Devamı

Ameliyat zarar verir mi?

24 yaşındayım. İç dudaklarım büyük ve sarkık. Bekarım, ileride sorun yaratmasından endişeliyim. Estetik yaptırmayı düşünüyorum ama klitorise zarar verildiğini ve klitoral orgazmı azalttığını duydum. Sizce doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, plastik cerrahlar ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanları genital estetik yapar. Genital bölge üzerine yıllarca uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının klitorise zarar vermesi çok zordur. Plastik cerrah meslektaşlarım da ancak bu bölge üzerinde işlem yapıyorsa daha başarılı olacaktır. Çünkü klitoris normalde kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığına ait bir alandır.

Polikistik over varmış

15 yaşındayım, bugüne kadar 3 kez adet gördüm. Doktor polikistik over olduğunu söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet görülen ilk 1 yıl içinde düzensizlik olması gayet normal bir durumdur. Polikistik over sedece yumurtalıklara bakılarak söylenen bir durum değildir. Belirli kan değerleri, şişmanlık, tüylenmede artış gibi başka bulguların da eşlik etmesi gerekir. Eğer 1 yıl sonunda halen düzensizliğiniz devam ediyorsa o zaman kanda tiroid gibi birtakım hormonlara bakılmasını öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder