Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtlama hemen başlamıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama hemen başlamıyor

Haberin Devamı

Doğum kontrol hap ya da iğneleriyle korunanların çocuk istediklerinde ilacı bırakıp birkaç ay beklemeleri gerekiyor. Çünkü bu hap ve iğnelerin kandaki etkisi bir süre devam ediyor, yumurtlama hemen başlamıyor

Gebe kalabilir miyim?

26 yaşındayım. 13 ay doğum kontrol iğnesi kullandım, 2 aydır bıraktım. Şimdi ara kanamalarım var. 3 senedir prolaktinim yüksek. Hipofiz adenomu vardı. Sonra kayboldu. Doktorum bir başka hap verdi, prolaktinim düştü. MR’da beyinde küçük bir kist gözüküyor. Hamile kalmam mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğer sizi takip eden beyin cerrahı doktor hamile kalmanızda herhangi bir sakınca görmediyse o zaman rahatlıkla gebelik planlayabilirsimiz. Doğum kontrol iğnelerinin kanda etkisi bir süre daha devam edeceğinden yumurtlamalarınız hemen başlamayabilir. Birkaç ay içinde adetleriniz eski düzenine girecektir. Girmemesi halinde o zaman bir kadın doğum uzmanının sizi görmesi doğru olacaktır.

İlaçları kullanmadım

4 yıllık evli kadınım. 6 aylıkken düşük yaptım, 2 yıldır çocuk istiyoruz. Yumurtalığa yakın bir yerde kist varmış. İlaçları içmedim, kısır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık dışındaki kistlerin çoğu genellikle doğurganlığı etkilemez. Kistiniz gerçekten yumurtalık dışındaysa ilaç tedavisi işe yaramaz. İlaç tedavisine sadece yumurtalığın basit kistleri yanıt verir. Bunun dışındaki kistler için cerrahi tedavi gerekir. Size önerim hemen bir uzmana başvurarak neden gebe kalamadığınızın araştırılmasını sağlamanızdır.

Emzirebilir miyim?

22 yaşında kızım. Benim meme uçlarım çıkmıyor. Çocuğumu emzirebilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, plastik cerrahları bu işi operasyonla çözebildikleri gibi ameliyat olmayı tercih etmezseniz o zaman silikondan yapılmış meme başlarıyla da bebeğinizi rahatlıkla emzirebilirsiniz.

Memelerim hassas

27 yaşındayım. 5 yıllık evliyim ve 1 çocuk annesiyim. 5 aydır ara kanamalarım var. Ayrıca bu dönemlerde memelerde hassasiyet yaşıyorum. Smear testi yapıldı, temiz. Hormon testi yapılacak, o da temiz çıkarsa parça alınacakmış. Sizce doğru yolda mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızda düzensiz ara kanamaların en sık nedeni smear normalse çoğunlukla hormonal düzensizliklere ya da rahimde polip gibi et parçası benzeri yapıların bulunmasına bağlıdır. Memedeki hassasiyet genellikle hormonal etkiye bağlı olarak adet öncesi dönemde görülebilir.

Bazen kistik meme yapıları da ağrı ve duyarlılığa neden olabildiğinden size bu konudaki önerim ise adet bitiminizde meme ultrasonografisi yaptırmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder