Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtlama olması yetmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama olması yetmiyor

Yaşı ilerlemiş kadının sadece düzenli adet görmesi hamile kalması için yeterli değil.

Adet görmek her zaman yumurtlama olduğunu göstermez. Ayrıca yumurta sayısı azalıp kalitesi de bozulduğu için anne olmak güçleşebiliyor...

Tüplerde genişleme varmış

31 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Tüp bebek öncesi çekilen rahim filmimde tüplerde genişleme (hidrosalpenks) tespit edildi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sıkıntı saptanmışsa yapılacak en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesidir.

Haberin Devamı

Eğer filmdeki gibi ameliyat sırasında tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması, tercihen bağlanması gerekir.

Aksi taktirde bu durumda iken yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

Dermoid kist zararlı mı?

Çenemdeki tüyler yüzünden 8 aydır tedavi görüyorum. Kadın doğum uzmanı sağ over’da 4.5 milimetrelik dermoid kist olduğunu söyledi. Bu ilaçla tedavi edilemez mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dermoid kist dediğimiz oluşum embriyo döneminden kalan bazı diş, saç gibi dokuların dönüşerek yumurtalıkta kistleşmesidir. Genellikle çok büyümedikçe bulgu vermezler. Sadece ultrason ile muayene sırasında tesadüfen görülürler.

Laparoskopik yöntemle kist patlatılmadan çıkarılarak patolojiye gönderilmesinde fayda vardır. İlaçla tedavisi yoktur. Ayrıca cerrahi işlem deneyimli bir hekim tarafından yapılırsa yumurtalığınıza zarar gemez, anne olurken sorun yaşamazsınız.

Neden anne olamıyorum?

42 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. Adetlerim düzenli. Ama çok defa doktora gitmeme rağmen hâlâ çocuğum olmuyor. Düzenli adet gören ileri yaştaki kadınlar neden çocuk sahibi olamıyorlar? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız epey sınırda. 42 yaşından sonra doğurganlık yaşı ne yazık ki dramatik olarak azalacaktır. 5 yıl beklemişsiniz, size önerim daha fazla vakit kaybetmeksizin mutlaka bu alanda tecrübe sahibi hekimlerden birine başvurmanızdır.

Haberin Devamı

Düzenli adet görüyor olmanız her zaman yumurtladığınızı göstermez. Yumurta sayınız azaldığı ve kalitesi bozulduğu için ileri yaştaki kadınların hamile kalması güçleşmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder