Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Reçetesiz ilaç: Güneşten uzak durun!
HABERİ PAYLAŞ

Reçetesiz ilaç: Güneşten uzak durun!

Haberin Devamı

Bu haftaki yazım, deniz tatili yapanları ve yapacakları yakından ilgilendiriyor.

“Çocuklarınızı ve kendinizi güneşten sakının!”

Öncelikle cilt kanseri dünyada en çok görülen kanser tiplerinden birisidir. Mesleki uzmanlık alanımız olan cilt kanserleri tedavisi üzerine yaptığımız çalışmalar en büyük cilt kanseri nedeninin güneş olduğunu gösteriyor.

Deniz güzeldir ama öğlen saatleri hariç!

Yaz mevsimini daha çok deniz kenarında geçiriyorsanız özellikle dikkatli olmanızda fayda var.

Çocuklarınızı koruyucu krem sürmeden denize sokmayın. Uzun saatler güneş altında bulunmayın. 50 koruma faktörlü kremler, ciltte güneşin yaratacağı başta kanser olmak üzere pek çok hasardan koruyacaktır. Maalesef daha az faktörlü kremler güneşin yıkıcı etkilerine karşı yeterli değil. Bu arada koruyucu kremleri çok fazla kullanmanızın artı bir katkısı olmadığını da söylemeliyim. Yani kararında kullanmanız sizi korumaya yetecektir.

Kumsalda tişörtle oynatın!

Ailecek plajda uzun zaman geçirmeyi seviyorsanız çocuklarınıza tişört ve şapka giydirmeyi ihmal etmeyin. Ancak en önemlisi güneşe öğlen saatlerinde maruz kalmayın. Denizde uzun zaman geçirmeyin. Aksi takdirde deniz tatiliniz kısa ve uzun vadede size sıkıntı yaratacaktır.

Bu yaz çok sıcak geçecek!

En sık rastlanan kanser türlerinden olan cilt kanseri, Amerika’da her yıl yaklaşık 500 bin vaka ile raporlanıyor. Türkiye’de de ciddi biçimde görülen cilt kanseri özellikle çocukları tehdit ediyor. Araştırmalar çocukluk döneminde yoğun biçimde güneşe maruz kalanların gençlik döneminden itibaren cilt kanserine yakalanma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Yani çocukken güneşten korunmayan kişilerin kansere yakalanma olasılığı daha fazla.

Hamileler dikkat!

Hamilelerin yaz ayları boyunca güneşe çıkma konusunda özellikle dikkatli olmaları gerekiyor. Bu dönemde yüzde oluşan lekeler daha da güçlü biçimde artabilir ve UV radyasyonun zararlı etkileri hamileleri ve bebeklerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Açık renkli ciltlilere kötü haber, güneşlenmeyin!

Ayrıca güneş tüm cilt tipleri için risk yaratıyor. Ama özellikle açık renkli cilt, mavi vb. göz rengi, sarı ya da kızıl saçlılar ile yüzlerinde çil olan kişilerde cilt kanserine yakalanma riski daha fazla.

Kendinizi kontrol edin!

Sağlığınızı sadece doktorlara emanet etmeyin lütfen. Kişi kendi kontrolü ile cildini gözlemleyebilirsiniz. Ciltte yeni gelişen lekelenmeler, su toplamaları, güneş yanıkları varsa bunları hemen doktorunuza göstermeniz gerekiyor. Özellikle kişinin rutin kontrolleri cilt kanserleri için önleyici olması bakımından önem taşıyor.

Güzel bir yaz tatili diliyorum..


Sıradaki haber yükleniyor...
holder