Oral Çalışlar Batman İstanbul'da...
HABERİ PAYLAŞ

Batman İstanbul'da...

Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi’nde yürürken, bir tekstil mağazasının kapısında “Batman’ın 80. yılı” başlıklı bir afiş gördüm. Birden “Batman Tanıtım Günleri” etkinliğini anımsadım. Afişin, ülkemizin güneydoğusunda hızla büyüyen Batman ilimize gönderme yaptığını sandım ilk anda. Tabii ki afişte sözü edilen Batman, ünlü kurgu kahraman Batman'dı.

Batmanlı dostum arkeolog Sadık Işık öğlen saatlerinde telefon edip Batman etkinliğini haber vermişti. Biz de İpek (Çalışlar) ile Yenikapı etkinlik alanına gittik, gezdik. Batmanlılar peynirleri, balları, fıstıkları, sucukları, pekmezleri, tarhanaları, cevizleri, baharatlarıyla, Batmanlı ve İstanbullu konuklarını bekliyorlardı. Restoran bölümündeki lezzetleri siz hayal edin. Mülkiyeli vali Hulusi Şahin ve eşi Ebru Şahin, çok emek vererek öncülük ettikleri etkinliğe gösterilen ilgiden mutluydular.

Haberin Devamı

Batman İl Kültür Müdürü İhsan Aslanlı'dan Batman'daki tarihi kazılara yönelik yeni çalışmaları dinledik. Etkinlik alanı gerçekten tamamen doluydu. Yerel sanatçıların konserleri büyük ilgiylee izleniyor, yerel lezzetler afiyetle tüketiliyordu. Batman, Türkiye'de nüfusu en hızlı artan şehirlerin başında geliyor.

1950'li yıllarda bölgede petrol bulununca Batman göç almış, kozmopolit bir şehir karakteri kazanmıştı. 1955 yılında 3714 olan nüfusu, 600 binlere ulaşmış durumda. İstanbul'daki Batmanlı nüfusu ise 2014 sayımına göre 128 bin.

Hendekler ve Batman

2015 yılında Güneydoğu'yu saran hendek çatışmaları Batman'a uğramadı. HDP'lilerin müdahalesiyle PKK çukur, hendek ve barikat eylemlerine başvurmamıştı. Batman bu açıdan Güneydoğu'nun şanslı şehirlerinden biriydi. HDP, 24 Haziran 2018 seçimlerinde 5 milletvekilliğinin 4'ünü, oyların yüzde 62.1'ini alarak kazandı. İkinci sıradaki AK Parti ise yüzde 24.9 oyla, 1 milletvekili çıkardı. HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde oylarını daha da artırdı ve yüzde 66'ya çıkarttı.

AK Parti'nin oyları da yüzde 28.5 oldu. Batmanlılarla "kayyum" meselesini de konuştuk. "Bizim ilimizde kayyum sorunu yoktu. Dün küçük bir kasabamız olan İkiköprü Belediye Başkanı görevden alındı, yerine kayyum atandı. Üzüldük" dediler.

Haberin Devamı

Batman'da belediye seçilmiş başkan tarafından yönetiliyor. Etkinlikte keyifli saatler geçirdiğimizi söylemeliyim. Batmanlılarla sıcak sohbetler yaparak standları dolaştık. Her ilçe kendisine bir stand açmış, özelliklerini tanıtmaya, İstanbul'daki hemşehrilerini ağırlamaya çalışıyordu. Batmanlılar tanıtım etkinliğinden mutluydular.

Geleceğe dair umutlarını yüksek sesle, kaygılarını ise sükunetle dile getirmeyi tercih ediyorlardı. Etkinlik alanında, daha iyi anladım ki, İstanbul Türkiye'nin bir özeti gibi. Her gelişmeyi buradan bir ölçüde hissetmek mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder