Oral Çalışlar Bekir Coşkun'un Suriyeli 'sıkıntı'sı...
HABERİ PAYLAŞ

Bekir Coşkun'un Suriyeli 'sıkıntı'sı...

“Suriyelilere vatandaşlık verilecek” dendiği andan bu yana, toplumda değişik bir kutuplaşma şekilleniyor. Nüfusun çok arttığı, işsizliğin ve ev kiralarının yükseldiği sınır kasabalarındaki/mahallelerdeki çaresizlik ve tepkiyi bir ölçüde anlamak mümkün.

Ancak şu açık: “Farklı", “öteki” üzerinden yürüyen bu tartışmada; yeni bir milliyetçilik ve ırkçılık kokusu bulunuyor. Günümüzdeki iktidara duyulan güvensizlik sonucu gösterilen reaksiyon da, bir “şartlı refleks” olarak kabul edilebilir. Ancak zaman zaman öyle tepkiler oluyor ki, “Üzülsem mi?", “Görmezden gelsem mi?" ikileminde kalıyorsunuz.

Haberin Devamı

Nereden nereye?

1915 Ermeni Soykırımı tartışmaları başladığında, Bekir Coşkun, çarpıcı ve duyarlı bir yazı yazmıştı: “Anneanne”si için şunları söylemişti: "(...) anneannemizi, genç bir kızken kimin yurdundanyuvasından ayırdığını bilmek isterim.

Gizlemek zorunda kaldığı acıları, belli etmek istemediği hasreti ve belki de her gece hepimizden sakladığı gözyaşları ile onu kimin-kimlerin bir sonsuz sürgüne mahkûm ettiğinin hesabını sormak isterim. Bir milyonu bilemem, benim bir Ermenim var. Çok sevdiğim o hüzünlü kadın. Benim Ermenim. (Hürriyet, 26 Eylül 2005)” Bekir Coşkun Urfalıdır. O topraklarda yoğunlukla Araplar, Kürtler (geçmişte Ermeniler) vardır. Urfalıların Suriye’de akrabaları vardır. Gider gelirler.

İstisna değil

Bekir Coşkun acı ve ötekileştirmenin yoğun olduğu bu yörenin insanı ve tanığı. Sözcü gazetesinde Suriyeliler için yazdıkları ise hüzün verici. Göç edenlerin, yerinden yurdundan olanların neler yaşadığını anlaması gereken bir yazarın savrulduğu noktayı görmek, insanı ürkütüyor. "(...) Bayram tatillerini gidip “Ölümden kaçtık” dedikleri Suriye’de geçirdiler, döndüler. Kalanlar da zaten plajlardaydı. (...)

Erkekler “cinsel gücü artırıyor” diye, Birleşmiş Milletler’den gelen bebe mamalarını yiyip bitirdiler… Çadır kentlerde günde 135 bebek doğuyor… Sevişmekte üzerlerine yok…

Bizde; gece üst kattaki tıkırtı yapsa elin ayağın dolanır beceremezsin… Bunlar, bomba sesleri altında çeyrek milyon arttılar (...) “Suriyelilere vatandaşlık verelim mi?” diye “referandum” yapsana… Sıkıysa…” Nefret suçu, ırkçılık veya her ne ise... Bekir Coşkun, istisna değil. Bir “umutsuz muhalefet” yönteminin, bir ruhsal körlüğün, bir toplumsal sıkışmanın geldiği çarpıcı noktadayız...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder