Oral Çalışlar Kıbrıslı Türk kimliği
HABERİ PAYLAŞ

Kıbrıslı Türk kimliği

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı için ikinci tur seçim pazar günü yapılacak. İlk turda 6 adayın oy yüzdeleri şöyleydi:

  1. Başbakan Ersin Tatar: 32.34
  2. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: 29.84
  3. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman: 21.67
  4. Başbakan Yard. ve Dışişleri Bak. Kudret Özersay: 5.74
  5. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı: 5.36
  6. Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş: 4.20

Bu pazar Tatar ve Akıncı yarışacak. İkinci turda en tayin edici parti CTP. Tek başına CTP’lilerin Akıncı’ya oy vermeleri, Akıncı’nın kazanmasına yetiyor. Gazetecilerin ve Kıbrıslıları yakından tanıyanların beklentisi, Akıncı’nın daha büyük bir yüzdeyle seçileceği yönünde.

Kıbrıslı Türk kimliği

Genel bir kanaat de şu: Türkiye, Başbakan Ersin Tatar’ı seçtirmek için fazla müdahil. Bu, seçmenler üzerinde tepkisel bir duruma yol açıyor. İki tanınmış Kıbrıslı gazetecinin yorumları da bu yönde. Yeni Düzen gazetesinden Sami Özuslu:

Haberin Devamı

"23 Nisan 2015 tarihinde, yani Cumhurbaşkanlığı seçiminin ertesi günü bu köşede çıkan yazımın başlığı şöyleydi: ‘AKINCI KAZANMALI, ÇÜNKÜ…’ (O zaman) UBP’nin adayı Derviş Eroğlu sandıktan birinci çıkmış, ikinci sıradaki Mustafa Akıncı ile ikinci tura kalmıştı.

Kıbrıs’ta federal çözümden yana bir aday ile statükocu bir aday arasında tercihim ne olabilirdi ki başka? Akıncı ikinci turu açık ara kazandı. Doğrusu buydu ve gereği yapılmıştı. Bugün de doğrusu bellidir. Hem federal çözüme inananlar, hem de Ankara’daki yönetimin Kıbrıslı Türklere dönük asimetrik tavrından hoşnut olmayanlar ikinci turda Akıncı’ya destek verecekler. Binlerce insan gibi hafta sonu gidip bu sefer Akıncı’ya mühür vuracağım.

Kıbrıs Türk toplumunun çözümü zorlaması gereklidir ve federal çözüme inanmayan, iki devletlilik gibi hayallerle yaşayan bir adayın o makama oturması toplumun geleceğini tüketecektir.

Kıbrıslı Türklerin, Türkiye ile ilişkilerinin ‘ast-üst’ formatında sürdürülebilir tarafı yoktur. Ersin Tatar’ın biat konusunda yaptıkları yapacaklarının aynasıdır. Kıbrıslı Türkler böyle bir davranışı hak etmez, kabul de etmez. Pazar günü elbette sandığa gidip her zamanki gibi gereğini yapacağım…”

Havadis gazetesinden Mete Hatay’ın yaklaşımı da ikinci turda Akıncı’yı gösteriyor:

"Bence bu seçimlerin sonucunu yüzde 50’lere varan, kararsız veya bilinçli bir şekilde hangi adayı seçeceğini söylemeyen kesim belirleyecektir. Adayların ortak yanı Kıbrıslı Türk kimliğini ön plana çıkartmaları olmuştur! Bu seçim Türkiye’nin (…) müdahalelerinin gölgesinde gerçekleşecek bir seçim olacak gibi görünüyor! (…) Büyük bir kesim Akıncı etrafında kenetlendi!”

Haberin Devamı

Havadis gazetesinin yayın yönetmeni Düzgün Başaran ise durumu şöyle özetliyor:

“Kıbrıs Türkleri, Türkiye’yi anavatan görürler, sevgiyle bağlıdırlar. Ancak bir de kendi bağımsız Kıbrıs Türk kimlikleri vardır: Laik ve demokrat. Onurlarına düşkündürler. Müdahalelere, farklı fikirlerde de olsalar kenetlenerek tutum alırlar.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder