Oral Çalışlar Şahin Alpay, Mehmet Altan ve AİHM kararı
HABERİ PAYLAŞ

Şahin Alpay, Mehmet Altan ve AİHM kararı

Haberin Devamı

Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın tutuklu yargılanması konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "özgürlük, güvenlik ile ifade hürriyeti haklarının ihlal edildiği"ne karar verdi.

Maddi tazminata da hükmeden mahkeme, Anayasa Mahkemesinin hala etkili bir iç hukuk yolu olduğunu belirtmeyi gerekli gördü.

AİHM'in kararı, Şahin Alpay'ın ikinci bir Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca yerel mahkeme tarafından tahliyesinin hemen ardından gerçekleşti.

Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayan yerel mahkemelerin yarattığı hava da bir ölçüde hafiflemiş oldu.

Önümüzde (eğer son anda bir iptal gerçekleşmezse) 26 Mart Varna buluşması var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Juncker ve AB Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı Borisov'la Varna'da bir araya gelecek.

Uzunca süredir kötü seyreden AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açmayı amaçlayan bu buluşmanın hedeflerinden biri, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına vize engelinin kaldırılması.

Masaya gelecek en önemli konu ise, Türkiye'de ifade özgürlüğü konusunda yaşanan sorunlar, OHAL ve KHK'lar nedeniyle yaşanan hak ihlalleri.

Ahmet ve Mehmet Altan'la Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu bir grup gazeteci ve yazarın aldığı "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası", yargıya güvensizliği körüklerken, Batı'da oluşan tepkisel ve eleştirel havanın daha da tırmanmasına neden oluyor.

Her şeye rağmen Avrupa

Türkiye, ne kadar Batı ile gerilim içine girse de, ekonomisi, sosyal yapısı, siyasi alışkanlıkları bağlamında, hâlâ Batı dünyasının, özellikle de Avrupa’nın partneri.

AB, demokrasi standartlarmız açısından, hala bir çıta oluşturuyor. AB, üyelik müzakereleri döneminde Türkiye'ye çok haksızlıklar da yapıldı. Öte yandan, düşünce özgürlüğü meselesinde, Batı'daki hassasiyetin, haklı olduğunu, bu yöndeki eleştirilerin Türkiye'deki demokratikleşmeye olumlu etki yaptığı, bir gerçek.

AİHM, iç hukukta yaşanan haksızlıkların giderilmesi konusunda, büyük ölçüde mağdurların haklarını gözetti. Bu nedenle, Şahin Alpay- Mehmet Altan kararının, Türkiye'nin şu anda yaşadığı haksız yargılama sorunlarını hafifiletici etki yapmasını bekleyebiliriz.

26 Mart Varna buluşmasının da bu yolda olumlu bir adım olmasını dileriz. Uzun ve zor tutukluluğun ardından tahliye olan arkadaşım Şahin Alpay'a geçmiş olsun derken, içeride sırf düşünceleri, yazıp çizdikleri nedeniyle yatan tüm meslektaşlarımın özgürlüklerine kavuşmalarını temenni ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder