Oral Çalışlar Siyasetin öncü kadını: Jale Candan
HABERİ PAYLAŞ

Siyasetin öncü kadını: Jale Candan

Yıl 1965. CHP'nin Genel Başkanı İsmet İnönü; Kadın Kolları Başkanı Jale Candan. İsmet Paşa, Jale'ye "Haydi Malatya'ya gidiyoruz" diyor.

Siyasetin öncü kadını: Jale Candan

CHP'de "Ortanın Solu" hareketinin konuşulmaya başlandığı yıllar. İsmet Paşa konuşuyor. Ardından Jale Candan'a "Haydi sıra sende" diyor.

O da heyecan içinde kürsüye çıkıyor. "Size Ortanın Solu'nun iktidarını vaat ediyoruz" sözleriyle, yeni sembol haline geliyor. Önceki gün Ankara'da yitirdiğimiz Jale Candan'ı biz 68'liler, her başımız sıkıştığında başvurduğumuz bir insan hakları savunucusu olarak tanıdık.

Haberin Devamı

Armağan (Anar) abla ile o bir kuşağın önde gelen mücadeleci kadınlarıydı. Jale Candan 1922'de İstanbul'da doğdu. Milli Mücadele subaylarından Miralay Behçet Günay'ın kızıydı.

Behçet Bey, 4. ve 5. Dönemlerde, Atatürk'ün önerisiyle Urfa milletvekilliği yapmıştı. Jale siyasete çocukluğundan aşinaydı. Adını ilk önce dönemin ünlü dergisi Akis'te yazarak duyurdu.

1954’te derginin moda yazılarını yazarak başladığı köşesini bir süre sonra kadın meselelerine hasretti. Akis, 1967 yılında kapanıncaya kadar, orada yazılarını sürdürdü. Akis'in, “7 Gün” adıyla yayına başladığı 1972 yılından 1978'e kadar bu dergide siyaset yazıları yazdı.

CHP Kadın Kolları Başkanı

Kadın hakları savunucusu olarak tanınan Jale Candan Günay, 1962’de CHP Kadın Kolları yönetimine seçildiğini gazeteden öğrendi ve 1964-1968 arasında CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı yaptı. Bülent Ecevit'in CHP Genel Sekreterliğine seçilmesinde kadın kollarının oyu etkili oldu.

Jale Candan o andan itibaren Bülent Ecevit ekibinin içinde yer aldı. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Erdal İnönü'nün kurduğu SHP'de görev alan Jale Candan, 1990’da SHP'nin “Gölge Kabine”sinde Kadın Hakları Bakanı olarak çalıştı.

SHP'de yüzde 25'lik kadın kotasının kabulü için Nermin Abadan Unat'la birlikte mücadele verdi. Babası Behçet Günay'ın, 5 Aralık 1934 tarihinde TBMM'de kabul edilen, kadınların seçilme hakkına kavuşmasını sağlayan kanun tasarısında imzası vardı.

Bu önemli dönüşüme çocuk yaşta tanıklık etmesi belki de sonraki hayatını şekillendirmişti. Siyaset kadınlara karşı vefasızdır. Onca mücadelesine karşın Jale Candan'ı milletvekili sıralarında göremedik.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder