Oral Çalışlar Uzlaşmaya geçiş, tabii ki olumlu...
HABERİ PAYLAŞ

Uzlaşmaya geçiş, tabii ki olumlu...

İsrail’le uzlaştık, düşmanlık modundan dostluk moduna geçtik. Rusya'ya, uçağın düşürülmesiyle ilgili üzüntülerimizi bildirdik. Putin’den özür diledik. İsrail’le, Gazze’ye ambargoyu tam kaldırmadığı halde, bir uzlaşma protokolü imzaladık. Geçmişte İsrail’le gerilimin tırmandırılması ve iplerin koparılması doğru muydu? Uçağın düşürülmesi ve ardından içine girdiğimiz “haklıyız” ruh hali doğru muydu? Hayır. Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle dilenen özür, doğru mu? Hiç tartışmasız doğru.

CHP’nin tavrı

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu’na bakalım: “Kimsin sen özür diliyorsun! Sen Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edemezsin, etme gücün yeterli değildir! (...) Ben uçağı düşürme talimatını verdim dedi. Sonra bir baktım özür diliyor. (...) Önce aslan gibi kükreyip, yemeyince kedi oldular. Sen bu ülkenin onurunu gururunu ayaklar altına aldın. 31 MAYIS 2010. (...) Uluslararası sularda İsrail gemiyi bastı 10 vatandaşımızı katletti. Korsan bir devlete yakışır bir uygulama ile karşı karşıya kaldık! Dış politika iç politikaya malzeme edilmemeli dedik. İsrail halkını bir düşman ilan ettiler. (...) Şimdi 28 Haziran 2016. Gazze’ye gitti mi, gidemez! Dış politikada arkasında duramayacağın söz söylersen tükürdüğünü sana yalatırlar!" CHP lideri, Erdoğan’ı, gerilimi tırmandırmakla eleştiriyor. Bu zaten bizim de yıllardır yaptığımız bir eleştiri. Ancak, Kılıçdaroğlu’nun, dış politikadaki son değişime tepkisi, yerinde bir tepki değil. Yapıcı ve olumlu yönde teşvik edici değil.

Uzlaşma ve ödün

Dış politikadaki “değişim” ve “uzlaşma”larda, taraflar, belli ölçülerde ödün verir, belli ölçülerde tatminsizlik yaşarlar. “Uzlaşma” denilen şeyin doğası böyledir. Türkiye’nin, son yıllardaki, “dış politikada gerilimi tırmandıran” çizgisi, rasyonel değildi. Bu çizginin bedellerini hepimiz ödedik, ödüyoruz. Son günlerde, bu yanlış yoldan dönülmesine dair ipuçları görüyoruz. Umut verici adımlar atılıyor. Muhalefet, değişime daha olumlu bakmalı ve daha pozitif bir eleştiri yapmalı. Ülkemizin geleceği ve çıkarlarının gereği budur. Ancak, Kılıçdaroğlu, “milli onurumuzu ayaklar altına aldınız” noktasından yükleniyor. Yani, iktidarı, “yeterince çatışmacı olmamak” noktasından eleştiriyor ki, bunu doğru bulmak mümkün değil. Uzlaşmaya geçiş,

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder