Özlem Denizmen Bayramlık tavsiyeler
HABERİ PAYLAŞ

Bayramlık tavsiyeler

Bayramlarımız gibi sahip çıkmamız gereken, bağlarımızı güçlendiren geleneklerimiz var. Bunlara sıkı sıkı sarılalım. Tatil, kıyafet, telaş derken aman dikkat! Kahvenizin tadı değişmesin.

Çocuklar bayramlıklarını giyecek, büyüklerin eli öpülecek, tüm aile bir araya gelecek. Sıcacık, huzur dolu bir bayram için geri sayım başladı.

Bayram bütçeni yap Bayramı evde mi geçiriyorsunuz, tatile mi gidiyorsunuz? Fark etmez. İki durumda da bütçe yapmak şart. Gıda, giyim, ulaşım, bayram harçlığı... Tüm kalemleri yazın.

Haberin Devamı

Araştır Seçenekler çok fazla. Bayramlık kıyafet alışverişi için piyasayı araştırın, dükkanları gezin. Tatile çıkıyorsanız araştırın, “Oradan alırız” diye gereksiz harcamayın.

İkram et Komşu, akrabalar, arkadaşlar, mahalledeki çocuklar bayramlaşmaya geldiğinde ne ikram edilecek? İhtiyaç listenizi yapın, marketlerin bayram fırsatlarını değerlendirin.

Eli öpülenler Bayram harçlığının miktarı önemli değil. Bozuk para bulundurun. Vermenin de keyfi bambaşkadır.

Paylaş Bir elimiz almak, diğeri vermek için. Paylaştıkça biz mutlu oluruz, paramız ise bereketlenir. Ramazan bize yardımlaşma, dayanışma ve paylaşmayı hatırlatır.

Para konuşma Günlük hayatın stres ve karmaşasından çıkın. Günlük rutini geride bırakıp ailenize sarılın, dertleşin, dinlenin ama para konuşmayın.

Ekstra bütçe Çıkabilecek ekstra masraflar için de bütçe ayırın. Kendinizi limitiniz kadar zengin hissetmeyin.

Seyahat sigortası yaptırın Seyahat edecekseniz aile fertlerinize sigorta yaptırmayı ihmal etmeyin. Başınıza ne zaman, ne gelececeğini bilemezsiniz.

Kredi son tercih olsun Tatilde finansal huzurunuz eksik olmasın. Acil bir durum olmadığı sürece tatil için son dakika borç ya da kredi almayın

Bayram çocukları

Çocukları sevindirin. Onların size, sevilmeye, düşünülmeye ihtiyaçları var.

Geleneklerimizi sürdürmek paranın satın alamayacağı bir duygu değil mi...

Bayramda hediye veya para vermek istediğiniz aile, komşu, ihtiyacı olan veya olmayan tüm çocukların listesini yapın. Yanına her çocuğa ne/ne kadar vereceğinizi yazın. Onlar istemeden... Siz verin.

Haberin Devamı

Giderlerini tespit et

SORU: Kredi borcu, kredi kartı avansı derken artık maaşım yetmez oldu. Kredi alarak borçlarımı topladım ama biraz kredi kartı borcu kaldı.

Ailemin yanına taşındım. Aileme her ay yardım ediyorum ve krediden hâlâ haberleri yok. Parayı nereye harcadığımı soruyorlar. Selim

CEVAP: Derin bir nefes al ve bir DUR! Nereye gidiyor bu paralar? Yoksa bu döngüden çıkman mümkün değil. Ailenin yanında yaşıyorsun ve gelirin var.

Bunlar senin için avantaj. Ailene yardım etmen çok iyi, bu bizim değerlerimizde de var fakat para konularında sırlar genelde daha büyük sorunlara neden olur.

Ünlülerin Para Kriteri

Hesabi ben öderim

Para denince aklınıza ilk gelen?

Çok şey ve hiçbir şey.

Pazarlık yapar mısınız?

Yerine göre yaparım.

İlk parayı kaç yaşında, hangi işten kazandınız? O para ile ne aldınız?

1967 yılında 19 yaşındayken Kaygısızlar grubuyla Erdek’te 40 gün boyunca golf kulüpte çaldık. Mikrofon tesisatı :) İşe yatırım.

Lokantada hesabı kim öder?

Ben.

Para ile ilgili pişmanlığınız var mı?

Haberin Devamı

Biraz hesapsız para harcadım, tutumlu davranabilirdim.

? Dayanamayıp hep aldığınız bir şey?

Gitar ve model uçak.

Şu an cebinizde kaç para var?

250 TL.

Evde uyguladığınız en güzel tasarruf yöntemi?

Elektrik ve suyu boşa harcamam.

'Milyon verseler satmam’ dediğiniz şey ne?

Şerefim, haysiyetim.

Borç?

Akıllıca kullanılırsa işe yarar.

Para ile ilgili sizi en çok etkileyen örnek kişi kim oldu?

Hiç kimse.

Küçükken, büyüyünce ne olmak istiyordunuz?

Elektronik mühendisi olmak istiyordum.

Birisi sizden borç istese, siz de vermek istemiyor olsanız, ona ne dersiniz?

İstediği meblağa göre değişir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder