Özlem Denizmen Borç küpü olmayın
HABERİ PAYLAŞ

Borç küpü olmayın

Haberin Devamı

Mesele sadece kaç para kazandığımız değil, olanı doğru yönetmemiz de bir o kadar önemli. Bugün sizden gelen kredi ve borç yönetimiyle alakalı soruları cevaplayacağım. Derin nefes alın, her borç ödenir

Kredi çekerek borç kapatılır mı?


SORU: 3 ayrı bankada 4 bin lira kredi kartı borcum var. Herhangi bir bankadan 7-10 bin TL kadar kredi çekmek istiyorum. Kredi kartı borçlarımı ancak bu şekilde kapatabilirim. Yapmalı mıyım? CEVAP: Hayır. Çoğu kişi yapıp sonra kendini daha çok borcun içinde buluyor. Bir de borcundan fazla borç almak istemenden, gelirlerinden fazla harcadığını anlıyorum. Buna dur de. Bankadan ihtiyaç kredisi alıp kredi kartı borçlarını kapat. Püf noktası: Kart borçlarını kredi ile kapatma sürecinde, kendini disipline etmeyi öğrenerek kredi borcun bitene kadar kredi kartını kullanmamak önemli. * Kredi borcun bitene kadar harcamalarını banka kartıyla yap. * Kredi kartı sayısını 1’e düşür. * Limitin 2 maaşı aşmasın.

[[HAFTAYA]]

Kredi kartı alamıyorum

SORU: 10 aydır bir bankanın maaş müşterisiyim. Bugün kredi kartı almak için bankaya gittim. Kredili hesabımı 2 ay ödemedim diye kredi notum düşmüş. Kart vermediler. Ne yapmam gerek? CEVAP: Sen 2 ay üst üste ödeme yapmayınca kredi notun olumsuz etkilenmiş. (Kredi notunuzu findeks.com’dan öğrenebilirsiniz) ¦ Bankana gidip kredili mevduat hesabının borcunu öde. * Kredi notunu tekrar yükseltmek için bundan sonra ödemelerini tam gününde yap. *Kredi notu sadece kredi ve kredi kartı alırken değil, taksitle cep telefonu alırken, beyaz eşya alışverişindeyken, hatta araba ve ev kiralarken bile karşına çıkabilir. Ona gözün gibi bak.* Borcunun en azını değil tamamını ödemelisin. *Ödeyemeyeceğin borcun altına girme.

Borç için altın bozdurulur mu?


SORU: 3500 lira gelirim var. 5 yıl vadeli 30 bin lira kredi çektim. 20 ayını ödedim. Ayda 706 lira ödüyorum. Bir miktar nakit, biraz da altınım var. Hepsini toplayınca krediyi kapatmaya yeter. Krediyi ödemeye devam edeyim mi, yoksa birikimlerimden kapatayım mı? Esra CEVAP: Kimisi arkadaşından 100 lira aldığı için uyku uyuyamaz, kimisi ise milyon lira borcunu aklına bile getirmez. Sen hangi gruba giriyorsun? Aldığın borcu düzenli ödeyerek ev sahibi bile olabilirsin. Borçlu olmak ağır geliyorsa bankana gidip erken ödeme durumunda borcunun ne olacağını öğren. Birikiminle kredini kapat. Ancak acil durum için bir miktar nakit parayı kenarda tut. Püf noktası: Elindeki birikimin yıllık kesin ve net getirisi, ödediğin kredinin faizinden az ise borcunu kapat.

kadının parayla ilişkisi


Geçen hafta ‘Global Kadın Liderler Zirvesi’nde açılış konuşması yaptım. Bir Türk kadını olarak, ülkemi temsil etmek her daim heyecan verici. Dünyanın dört bir yanından gelmiş, zoru başarmış, pes etmemiş, şık kadınlar vardı. Onlara para yönetimi sırları verdim. Alman psikolog İlona Bürgel esp ri bile yaptı “POSTA Gazetesi keşke İngilizce de basılsaydı, seni takip etseydik” diye. Gözlemim şu: KADIN’ın para ile ilişkisi tüm dünyada benzer.

Faizsiz ev nasıl alınır?

SORU: Eşim öğretmen, ben çalışmıyorum. Gaziantep’te oturuyoruz. 2 yaşında bir çocuğumuz var. Biraz birikimimiz var. Ev almak istiyoruz. Fakat faize girmeden bu nasıl mümkün olur? CEVAP: Ev almak hepimizin en büyük hayallerinden biri. Yeterli nakit paran yok ancak faize olan duyarlılığından ötürü kredi de alamıyorsan; * Püf noktası: Katılım bankacılığı beğendiğin evi senin için satın alır, alış fiyatı üzerine kâr ekleyerek sana uygun olan taksitte satar. * Satın almak istediğin evi belirle. *Satıcıya peşinat/kapora gibi bir bedel verme. * Katılım bankacılığı şubesine gidip ev finansmanı için fiyat, komisyon ve geri ödeme koşulları hakkında bilgi al. * Katılım bankası ile aranda anlaşma sağladıktan sonra sözleşme imzala. * Sözleşme imzalandığında banka, satıcıdan evi peşin para vererek satın alır. * Katılım bankasıyla anlaştığın geri ödeme planına göre vadeli olarak evini ev sahibinden değil bankadan satın alıyorsun.

Kendİ İşİmİ nasıl Kuracağım?

SORU: 30 yaşındayım ve 2 çocuğum var. Kendi işimi kurmak istiyorum. Küçük bir mantıcı dükkanı ya da hediyelik şekerci dükkanı açmayı düşünüyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim, bilemiyorum. CEVAP: Kendi işini kurmak istemen iyi de girişim yolu çakıl taşlarıyla dolu. Düşmemek ve pes etmemek için seni heyecanlandıran bir şey yapman şart. * Etrafına bir bak incele, araştır. İnsanlar neye ihtiyaç duyuyor? * Rakibinin fazla olmadığı ya da olsa bile onlardan fark yaratabileceğin bir alan olsun. Herkes mantı yapar, senin farkın ne olacak?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder