Özlem Denizmen Bugünün işini robota bırakma
HABERİ PAYLAŞ

Bugünün işini robota bırakma

En büyük yatırım, insanın kendi gelişimine yaptığı yatırımdır. Peki gelişen teknolojide sizin yeteneklerinizin durumu ne? İleride bu bilgi ve beceriyle para kazanabilecek misiniz? Robotlar aldı başını gidiyor, işimizi onlara kaptırır mıyız? Kariyerimize nasıl yön vermeliyiz?

Tayvanlı üretici Foxconn, 3 yıl içinde Çin’deki fabrikalarında 500 bin işçiyi robotik otomasyon sistemleriyle değiştireceğini açıkladı.

ETKİLERİ NE OLACAK?


Gelişen yapay zeka ile iş alanları yeniden şekillenecek:

- Bütünüyle makinelerin kontrolüne geçecek olan iş alanları. -Makine-insan işbirliğine ihtiyaç duyulan alanlar. - Sadece insanın üstesinden gelebileceği işler.

ROBOT İSTİLASINDAKİ SEKTÖRLER

- Sürücüsüz otomobiller. Kimbilir, belki de 30 seneye kadar taksi, otobüs şoförlüğü tarihe karışabilir. - Robot hasta bakıcılar. İlk anda ne kadar güven vermeseler de hasta bakıcı olarak yavaş yavaş hayatımıza girmeye hazırlanıyorlar. - Online alışveriş. Dokunmadan almam demeyin. 20 sene önceki alışveriş davranışlarınızla bugünü kıyaslayın. Önümüzdeki 20 sene çok daha büyük değişiklikler olacak. Araştırmaya göre; sigortacılar, saat tamircileri, nakliyeciler, kütüphane çalışanları, kanalizasyoncular, telepazarlamacılar en riskli meslek grupları arasında.

Oturup bekleyecek miyiz?

Peki, ne yapacağız? Öylece oturup, robotların bizleri işsiz bırakmasını mı bekleyeceğiz?

ÖNCE İNSAN

- Anlamlandırma - Eleştirel düşünme - Adaptasyon - Esneklik - Yaratıcılık - İnisiyatif alabilme - Takım çalışması - Analitik düşünme - Kabiliyet - Planlama - Sosyal ilişkiler - İletişim

Haberin Devamı


Bu listeye iyi bakın. Çünkü robotlar bu özelliklere uzun süre tatminkar oranda sahip olamayacaklar. Bu listedeki maddelerde kendini geliştirenlerin işleri güvende olacak. Özellikle yaratıcı işlerde çalışanlar ve yaratıcı olanlar, riski en az grup olarak görülüyor.


Bu meslekleri duydunuz mu?


İşte gelişen yapay zekanın ürünü olacak yeni meslek alanlarından birkaçı. merak eğitmenliği, dijital detoks terapistliği, verimlilik danışmanlığı, 3D yazıcı uzmanlığı...

Haberin Devamı


Çalışan robot işçi sayısı


Yapay zeka denilen alan hızla büyüyor. Artık teknolojinin ele geçirmediği bir saha kalmadı. Hiçbir şey eskisi gibi kalmıyor. Kalmayacak. Araştırmalara göre; 20 seneye kadar toplam istihdam oranının neredeyse yarısını robotlar oluşturacak. Sizin çalıştığınız sektörde durum nedir? Hiç şöyle durup gelişmelere bir göz attınız mı? Ohoo, o zamana ben emekli olmuş olurum demeyin! Ömür uzadı, artık 60 yaş, genç delikanlı. Hem çocuklarınız var, esas onlara yol açın.

İnsanın ufak sırları

-‘Robot eli değmiş’ bir akşam yemeğini annemizinkine tercih etmeyeceğimizi unutmayalım. - Yaptığınız işte ufacık bir dokunuş, giydiğiniz kıyafete diktiğiniz bir boncuk, hazırladığınız yemekte farklı bir baharat sizi değişilmez kılacaktır. - Bunu sadece robotlara karşı açılmış bir savaş olarak görmeyin. Kendi işinizde fark yaratmak, herkesin yaptığının üstüne bir tık daha koymak sizin elinizde. Yaratıcılığınızı konuşturun. - Robot aşçılar yakında geliyor. 2017’de mutfağımıza misafir olacak bu robotların tahmini fiyatının yaklaşık 40 bin TL olması bekleniyor.

Geleceğin liderleri

Robotlarla şekil değiştiren iş dünyasının liderleri bugünün gençleri olacak. Onlar bilgisayarlarla büyüyor ve teknolojiye çok açıklar. - İki defa düşünün: Derslerini yapsınlar diye çocukları bilgisayarın başından uzaklaştırırken iki defa düşünün. - Bilgisayar oyun değil: Tabii bilgisayar başında vakit geçirmek saatlerce oyun oynamak anlamına gelmemeli. -Eğitim şart: Ailelerin desteğiyle çocuklar bilgisayarları etkin kullanabilirler. İnternetteki eğitim sitelerinden ücretsiz dersler alınabilir. Amaç çocukların teknolojiyi takip etmelerini sağlamak olmalı. Yoksa hiçbirinden robot icat etmelerini beklemiyoruz.

Milyarder çocuk


Çocuğunuz teknoloji yüzyılında iyi para kazansın istiyorsanız, ona lisan öğretin. Yeni dönemin en popüler lisanı İngilizce değil, KODLAMA. Çocuğunuz ücretsiz kodlama lisanı dersleri alsın internetten. 6 yaştan itibaren başlıyor. Oyunlarla güle oynaya öğretiyorlar bu lisanı. Benimkiler başladı.

7 yaşında başlıyor


İngiltere’deki okullarda yedi yaşından itibaren çocuklara basit bilgisayar program yazılımları dersi verilecek. Öğrenci 11 yaşına bastığında tek başına telefon uygulaması (aplikasyon) geliştirebilecek hale gelmiş olacak. Liseyi bitirdiğinde karmaşık programları yazabilecek beceriye sahip olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder