Özlem Denizmen Finansal mutluluk
HABERİ PAYLAŞ

Finansal mutluluk

En mutlu olduğunuz anı düşünün. Bu anınızın parayla bir ilgisi var mı? Ben söyleyeyim, yok! Hepimiz genellikle mutlu anlarımızı konuşurken düğünümüzü, çocuklarımızın doğumunu, mezuniyetini, aileyle geçirdiğimiz bol kahkahalı bir günü, arkadaşlarla tatili sıralıyıveriyoruz. Bugün sizler için para ve mutluluk ilişkisini inceledim.

Yüzlerce araştırmanın sonuçlarına göre; ‘Para mutluluğu satın alamıyor’. Amerikan üniversiteleri Yale ve Cambridge’in araştırmasına göre ise para mutluluğu satın alabiliyor. Ancak bu tamamen paranızı ‘nasıl ve nereye’ harcadığınıza bağlı.

Haberin Devamı

HAYAT DEĞERLERİ: Harcamanız değerlerinizle uyumlu mu? Sizin için ‘şeyler’ mi yoksa ‘deneyimler’ mi daha önemli? Son model telefon veya en sevdiğiniz arkadaşlarınızla tatil desem? Araştırmalar, bireyleri eşyalardan çok deneyimlerin mutlu ettiğini gösteriyor.

KENDİN OL: Bir şeyi ‘Arkadaşım aldı, komşuda var bende neden olmasın?’ diyerek almak mutlu etmiyor. PAYLAş: Araştırmalara göre parasını ihtiyacı olanlar için harcayanlar, kendileri için harcayanlardan daha mutlu. Bir elinizle alın, diğeriyle verin.

İŞİNİ SEV: Sevmediği işi yapanlar, ne kadar para kazanırsa kazansın mutlu olmuyor. Sizi manevi anlamda tatmin etmeyen bir işin karşılığı mutsuzluk.

HEDEF KOY: Finansal hedefiniz olsun. Ona ne kadar zamanda, ne kadar biriktirerek ulaşacağınızı planlayın. Motivasyonunuz için kısa vadeli, kolay ulaşılabilir hedeften başlayın. Emin olun devamı gelecek.

BİRİKTİR: Para elinize geçtiği gibi 10 lira, 20 lira ‘küçümsemeden’ birikime ayırın, sonra kirayı, faturaları ödeyin. Birikiminiz artsın, o arttıkça mutluluğunuz, biriktirme heyecanınız artsın.

BOLLUK VE BEREKET: ALIN TERİYLE KAZANIN, İSRAF ETMEYİN, ŞATAFATTAN KAÇININ, ŞÜKREDİN…

KEŞFET Yaparken yüzünüzü güldüren şeyleri düşünün. Bisiklet kullanmak, örgü örmek, dans etmek… Sizi mutlu eden hobiler için bütçenizde yer açın. Hobiniz yoksa da edinin.

PARAYLA İLİŞKİ

Sorun parada değil, ona bakışta. Parayla olan ilişkinizi gözden geçirin. Hiçbir para konusu çözümsüz değildir, ben hep yanınızdayım.

Haberin Devamı

EN DEĞERLİ ŞEY!

Zamanınız para ile satın alınamayacak kadar değerli. Ailenize, dostlarınıza yaptığınız düzenli ziyaretler, sizi geliriniz 2 kat artmışçasına mutlu ediyor. Bu ziyaretlerin de bütçenizde yeri olsun.

GELİR ARTINCA!

Kolombiya Üniversitesi’nin araştırmasına göre; geliri iki kat artan insanların mutluluğu yüzde 100 değil sadece yüzde 9 artmış.

BİRİKİMİN ADIN OLSUN

SORU: Bir türlü birikim yapamıyorum. İki ay kenara para koysam üçüncü ay harcayıveriyorum. Ne yapmamı önerirsiniz? ● Bihter

CEVAP: Birikiminin adı olsun. Tatil parası, bilgisayar parası gibi… Beklenmedik durumlar için aylık giderlerinin üç katı kadar parayı biriktirmeye başla. Bankaya otomatik talimat vererek ayrı bir hesapta biriktirebilirsin.

SON KARAR SENİN

SORU: Maaşım 2 bin lira. Aylık 1200 lira bankalara gidiyor, toplam borç 49 bin lira. Evim, arabam var, borçları bir araya mı toplasam? ● Metin

CEVAP: Faizler yüksek, tüm borçlarını tek kredide 48 ay vade ile topladığında aylık ödemesi 1650 lira civarında olacak. Ek iş olanaklarını araştır. Zor karar anı gelmiş gibi, arabayı satma seçeneğini düşün. Son karar senin. OLMAZSA OLMAZLAR

Haberin Devamı

SORU: Yakında evleneceğiz, masraflar çok yetişemiyorum. Ne yapsam? ● Salih

CEVAP: Müstakbel eşinle konuş, durumunu açıkça anlat. Sonuçta evlendikten sonra borçları beraber ödeyeceksiniz. Düğünden geriye kalan süsler değil hisler. Size ömür boyu mutluluklar...

ORTAK HAYALLER

SORU: Aylık gelirimiz 5700 lira. Kiradayız, 63 bin liramız var. Ailelerimiz ev alın diyor ama eşimle uzun vadeli borçlanma konusunda tedirginiz. Ne dersiniz? ● Nazan

CEVAP: Ev kredisi taksitlerini ödeyecek olan sizsiniz. Ev almak ortak hayaliniz mi? Ne kadarlık bir evde oturmak istiyorsunuz? Başka borcunuz var mı? Bu sorulara cevap verdikten sonra hâlâ emin olamıyorsanız, para biriktirmeye devam edin. İleride ev alırken daha az borçlanın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder