Özlem Denizmen Kart sahibi her zaman haklı
HABERİ PAYLAŞ

Kart sahibi her zaman haklı

Haberin Devamı

Yeni yıl için geri sayım başladı. Kredi kartı sahipleri yeni düzenlemelere kendinizi şimdiden hazırlayın! Zira 2014’ten itibaren uygulamaya geçmesi hedeflenen kanun taslağına göre çok şey değişecek. İşte kredi kartı deyince aklımıza gelmesi gerekenler

Ekstrenizi sürekli kontrol edin

Bu bankanızla aranızdaki diyalog için önemli. Size mesajları bu vasıta ile gönderiyorlar. Ben ekstreyi kayınvalideye benzetiyorum. Siz isteseniz de istemeseniz de o düzenli olarak geliyor. O sebeple aranızdaki iletişimin iyi olması ev huzuru açısından önemli.

Üç silahşörler

Son ödeme tarihi, asgari ödeme miktarı ve limit... Bu üçlüye çok dikkat! Onları yanınıza alın ki sizin için savaşsınlar. Son ödeme tarihini sizin nakit akışınıza göre düzenleyin, her ay tüm borcu kapatamıyorsanız bile en az asgari ödeyin. Limitiniz taşa yazılı değil, limitiniz kadar zengin hissetmeyin.

‘Kartların Efendisi’ diyor ki...

‘Kartların Efendisi’ ismini ona ben taktım, bütün kart konularının merkezi Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko’dan bahsediyorum. İlk söylediği şu oldu: “Kredi kartlarının ilk çıktığı günden beri esas bir temel felsefesi vardır: Kart sahibi her zaman haklıdır.” “Kredi kartını kısa dönemli kullanın. Kredi kartı bir tüketici kredisi gibi uzun dönemli bir finansman aracı olarak kullanılmamalı” diyen Canko kredi kartı sahiplerine şu öneride bulunuyor: “Gelir yetmiyorsa gidin tüketici kredisi alın. Ama kredi kartını tüketici kredisi gibi kullanmayın.”

Taksitli satışlarda sınırlama

Kredi kartlarıyla ilgili kanun taslağına göre; elektrik ve elektronik ürünlerle bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı en fazla 6 ay olacak. Beyaz eşya ve mobilyalarda ise bu süre en fazla 12 ay. Bunun dışındaki genel taksit sayısı ise 9 ay olarak sınırlandırılıyor. Kanun taslağı kabul edilirse, uzun vadeli taksitli günler geride kalacak. Böylece tüketici taksit cazibesine kapılıp gereksiz harcamalardan korunmuş olacak.

Yasa tasarısına göre Asgari ödeme ne olacak?

- Kart limitiniz 15 bin liraya kadarsa, ekstre borcunuzun minimum yüzde 27’si. - Kart limitiniz 15 bin ile 20 bin lira arasında ise ekstre borcunuzun minimum yüzde 32’si. - Kart limitiniz 20 bin liradan fazlaysa yüzde 40’ı.


Soner Canko, kredi kartı kullanmanın püf noktalarını Özlem Denizmen’e anlattı.

AİDATSIZ

Bankalar artık bir tane aidatsız kart çıkarmak zorunda. Ama bu kartla muthemelen ödül ve kampanyalardan yararlanma şansınız olmayacak.

Kampanya fırsatçılarına dikkat!

Fırsat ve kampanya SMS’lerine dikkat edin. Cep telefonunuza gelen “Şu kadar parapuan kazandınız, şu numarayı arayın” şeklindeki mesajlardaki tuzaklara düşmeyin. Bu numaralar ücretli oluyor ve siz konuştukça karşı tarafa para kazandırıyorsunuz. Kartınızla ilgili her türlü ödül ve kampanya hakkında, sadece bankanızı arayarak bilgi alın.

Altın artık eskisi gibi değil


Bana çok sayıda altın sorusu geliyor sizlerden. Ben de arada altın uzmanları ile görüşüp size onların söylediklerini aktaracağım. Ama şu aşikar: Altın eskisi gibi güvenli bir yatırım değil ve sakın tüm paranızı altında saklamayın. Uzmanlar altının 6 ay daha düşmesini bekliyor. “Ama her şeyin de bir sınırı var” deniyor. Altının 70 liranın altına düşmesi, toprak altından çıkarılma maliyetini karşılamıyor. Uzmanlar bu sebeple 70 liranın alt sınır olduğunu söylüyorlar.

EKSTRE

Bir yıl içinde 3 kere ekstrenizin asgarisini ödemezseniz, kartınız önce nakit çekimine, sonra limit artışına kapatılacak.

GÜNÜN SORUSU

Limitlerim tıka basa doldu

Soru: Özel bir şirkette çalışıyorum. Maaşımı düzgün alamadığım için kredi kartımdan nakit çekiyorum. 3 kredi kartım var. Limitleri tıka basa dolu. Yenisini almak için bankaya başvurdum, vermediler. Hangi bankaya başvurayım, ne yapayım? Aslı Cevap: Ne yapacaksın bu kadar çok kartı? Bunun sonu yok ki Aslı. Hayatında bir şeyler yolunda gitmiyor mu, nedir? Bir içine dönüp sorsan iyi olur. Unutma, kredi kartı borçlanma değil, ödeme aracı. Ek gelir yaratmanın yollarını araştır. Hatta işyerinle konuş, durum hep böyle mi olacak öğren. Öyleyse rotayı başka yere çevir. Kartının son ödeme tarihini de değiştirebilirsin.

Eşim ek kart vermiyor


Sor
u: Ev kadınıyım, çalışmıyorum. Kocamdan ek kart istedim, vermedi. Alışverişe giderken kendi kartını veriyor ama ben kendi ismime istiyorum. Ne yapmam lazım? Müge Cevap: Evdeki huzur kaçmasın. Tatlı dille çözmeye çalış. Kredi kartı çıkarmak için gelirinin olması ya da eşinin sana kefil olması gerek. Eşin sana kart vermediğine göre önce otur onunla konuş, neden çıkarmadığını öğren. Belki de eşin senin alışveriş alışkanlığına güvenmiyor, kontrollü olmanı istiyordur. Öğren, yaz bana yine.

KART ÜCRETİ ALIYoRLAR

Soru: Kredi kartı ücreti kalktığı halde banka kart ücreti kesti. Bankayı nereye şikayet edebilirim? Sedat Cevap: Kredi kartından yıllık kart ücret alımı kalkmadı. Bankalar yeni dönemde aidatsız bir kart sunmak zorunda. Sen imzaladığın kredi kartı sözleşmeni oku, incele. Sözleşmede tahsil edilen ücrete ilişkin herhangi bir hüküm yoksa bir dilekçe ile Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne ya da Tüketici Mahkemesi’ne başvurabilirsin.

İpin ucunu kaçırdım


Soru: Çok birikmiş borcum var, işin içinden çıkamıyorum. Birkaç kredim var, ipin ucunu kaçırdım. Yeni bir kredi almak alıp 5 yılda ödemek istiyorum, olur mu? Cevap: Önce kredi sicilini kontrol et: www.kkb.com.tr adresinden bak bakalım durumun krediye uygun mu? Yeni kanun taslağına göre; 5 yıllık tüketici kredisi olmaz, en fazla 36 ay

Sıradaki haber yükleniyor...
holder