Özlem Denizmen Siz kendinize bakın
HABERİ PAYLAŞ

Siz kendinize bakın

“Döviz, faiz ne olacak?” diye kontrolünüz altında olmayan şeyler yerine, kendinizin ve ailenizin gerçeklerine odaklanıp doğru kararlar almanızı tavsiye ederim. Evet dolar, euro aldı başını gidiyor, zor bir dönemden geçiyoruz gibi ama unutmayalım, Türkiye güçlü bir ülke. İşte sizden gelen sorulara cevaplarım.

EŞİNE NEFES ALDIR

SORU: Evin tüm giderlerini ben karşılıyorum. Eşim maaşını benimle paylaşmıyor. Ne yapmalıyım? ● Onur

CEVAP: Evlendikten sonra mı başladı para kazanmaya? Belki senden gizli biriktirip sana sürpriz yapacaktır? Durumu oturup konuşun. Hislerini gizleme ki birden patlama yaşamayın. Önerim; evde üç banka hesabınız olsun. İkinizin kişisel hesapları ve evin. Bu, ‘finansal özgürlük’ alanlarınıza saygılı olmanızı, birbirinize nefes aldırmanızı sağlar.

Haberin Devamı

TAKİBE ALINMIŞ KREDİ

SORU: Kredi notum kötüydü, borcumu 5 yıl önce ödedim. Kredi başvurularım hâlâ neden ret ediliyor? ● Fuat

CEVAP: Takibe alınmış kredi kapatılsa bile, ancak 5 yılın sonunda risk raporundan çıkar. Kredi notunu yükseltmek için yeniden bankalarla ilişki kurmaya başla. En basiti, düşük limitli kredi kartı alıp, düzenli olarak ödemek.

ÖTELEME HARCA

SORU: Uzun zamandır hem kendimin hem de çocuklarımın ihtiyaçlarını öteliyorum. Artık zorunlu hale geldi, az da tutmaz. Ne yapsam? Gülnaz

CEVAP: Harca tabii. Kendini bu kadar sıkmak kimseye yaramaz. Ön araştırma yap, en tasarruflu şekilde hallet. Bütçeden çıkma. Çocuklarla iletişim kurarken “Planımızda vardı, o yüzden alıyoruz. Planımızda yok, almıyoruz” demek iyi bir örnek. Böylece çocuklar PLAN diye bir kavramı keşfeder.

GEZGİN TEYZE

SORU: 67 yaşında, emekliyim. Arkadaşlarımla yurtiçi ve yurtdışı turlara katılıyorum. Gençliğimde gezemediğimin acısını çıkarıyorum. Para biriktirmek istemiyorum. ● Melahat

CEVAP: Oh ne güzel. Maşallah. Gezin tabii. Hayat gezince, görünce, deneyimleyince güzel. Dengeyi kaçırmayın yeter.

TASARRUFTA ÖNDERLİK

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, birçok alanda olduğu gibi, TASARRUF konusuna da öncülük etmeye kararlı. 5 yılda 350 milyon euro tasarruf planı yaptıklarını açıkladı. 5 kişilik de ‘izleme ekibi’ kurmuş. Tüm patronlara ve şirket çalışanlarına örnek olması dileğiyle.

Haberin Devamı

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERLERİ: JACKIE CHAN

"BENDEN MUTLUSU YOK"

★ Net malvarlığı/yıllık kazancı: 370 milyon dolar/ 46 milyon dolar.

İlk işi: 5 yaşındayken bir filmde oynadı.

Zor şartlar: Doğduğunda ailesi hastane masraflarını karşılayamamış. Çok fakir bir çocukluk yaşamış.

Evi: Genellikle Hollywood’daki 6.7 milyon dolarlık evinde yaşıyor.

Çok çalıştı: Restoranda, inşaatta çalıştı, dublörlük yaparak sektöre girdi. 150’den fazla filmi var. Girişimci: Çin’in ünlü bir ayakkabı markası ile sinema zincirinin ortağı. Kendi ismiyle çanta, tişört ve saati var.

Şarkı söylüyor: Yirminin üzerinde albüm çıkarmış. Yatırımları: Tam bir gayrimenkul sevdalısı. Amerika, Hong Kong, Avustralya ve Phuket adası gibi dünyanın birçok yerinde evi var.

Araba tutkusu: Bazı marka işbirlikleriyle kendi tasarımlarını yaptı. Araba koleksiyonu var.

Sigorta: Rol aldığı filmleri sigorta şirketleri karşılamıyor. Hastane faturalarını kendi cebinden ödüyor.

Haberin Devamı

Jetleri: 30 ve 20 milyon dolarlık iki jet sahibi.

Paylaşacak: Tüm servetini hayır kurumlarına bağışlayacak.

Miras: Oğlu için ‘Eğer yetenekliyse, kendi parasını kazanabilir. Değilse de paramı yalnızca ziyan eder’ diyor.

Cömert: Konser gelirlerini ihtiyaç sahipleriyle paylaşmasıyla, 2005’te iş dergisi Forbes onu ‘en cömert ünlü’ seçti.

Yardımsever: “İnsanlara yardım etmeye başladığım zaman iyi bir insan oldum. Yardım projelerim çığ gibi büyüdü, artık benden mutlusu yok” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder