Özlem Denizmen Staj yap, SGK'lı ol ayda 550 tl kazan
HABERİ PAYLAŞ

Staj yap, SGK'lı ol ayda 550 tl kazan

Haberin Devamı

Üniversite 3’üncü sınıf öğrencisi Fadime Karademir, “Ayaklarımın üstünde durmak istiyorum, kariyer ve bütçe nasıl yapılır bilmiyorum” diye bana yazdı. Gittim, onu öğrenci evinde ziyaret ettim. İşte ona ve tüm üniversite öğrencilerine iş ve para bulmak için çözüm planım

SORUN

Fadime 22 yaşında. Ailesinden uzakta yaşıyor. Özlüyor. Arkadaşları var tabii ama yalnız hissettiği de oluyor. Finansal yükler ile ise ilk defa karşılaşmış... Kira, faturalar, okul harcı, kredi kartı ve diğer ödemeler. Kariyer stresi de üstüne binmiş. Ama kariyer ve bütçe planlaması yapmayı bilmiyor. Fadime biraz şaşkın ama kararlı ve azimli. Benden yol göstermemi istedi.

HAYALİ

Kendi ayaklarının üstünde durmak. Hem okuyup hem çalışmak.

[[HAFTAYA]]

ÇÖZÜM/GElECEK İÇİN 6 TEDBİR

Fadime’ye bir kariyer sırrı verdim: İŞ BULAMIYORUM DİYE DÜŞÜNMEK YOK! Doğru metodoloji ile kendisi için doğru işe yönelmesini konuştuk. Garda yanıma koşan Nihan Yıl 2010, Ankara’da verdiğim bir seminer sonrası “Tren garındayım” diye bir tweet atmıştım. Aradan 20 dakika geçmedi, garda çayımı yudumlarken yanıma koşarak bir genç kız geldi. Nefes nefese bana “Özlem Hanım ben Nihan.. Hayallerim var, para biriktirmek istiyorum, faydalı işler yapmak istiyorum” dedi. Elimde çay bardağı kalakaldım. O günden sonra Ankara’daki etkinliklerimde benim asistanım oldu. Geçen yıl da mezun oldu ve şimdi Para Durumu ekibinde. Bu hikayeden çıkarılacak ders bir Japon atasözünü hatırlattı bana... ’Ne istediğini bilene dünya bile çekilip yol verir.’ Gençler; hayal edin, cesur olun, endişelenmeyi bırakın. Gözünüzü boşu boşuna korkutmayın. İşte sizin için hazırladığım 6 kademeli ‘Kariyer Planı Haritası’...

Çevre

Çevre edinmek, geliştirmek, uzun soluklu, sağlıklı ilişkiler oluşturmak her zaman faydalı. Komşunuz, dedenizin arkadaşı, sosyal medya ağları, her alanda uğraşın. Sizin için faydalı olacak kişilere ulaşın. Unutmayın, herkes insan. Kimse de ulaşılmaz değildir. Onlara ulaştığınız zaman ev ödevlerinizi yapmış olun. Herkes işi gücü bırakıp sizi beklemiyor.

2 Kendinizi tanıyın

Doğru işi bulmak için önce kendinizi tanıyın. Yetenekleriniz, hayalleriniz, değerleriniz, öncelikleriniz. Bunu yapmakta zorlanıyorsanız kendinize bir mentor (yol gösteren) bulun. Fikrine güvendiğiniz biri amcanız, babanız veya onun gibi olmak istediğiniz saygı duyduğunuz birisi olabilir.

3 Dış araştırma

Çalışmak istediğiniz sektör ve şirket hakkında gece gündüz araştırma yapın. İnternetten trendleri öğrenin. Sonra sizinle mülakat yapacak kişinin sosyal medya hesaplarına bakın, onu tanımaya çalışın.

4 Fark yaratmak

Binlerce CV arasından sizi ön plana çıkaracak bir fark yaratın. Kendi internet sitenizi kurarak markanızı yaratın. Örneğin, projelerinizi, videolarınızı koyun. İşe girdikten sonra da “Nasılsa işim var” demeyin. İlk 3 ayda nasıl bir izlenim uyandırdıysanız öyle gider. Sorumluluk alın, değer katarak fark edilin.

5 Özgeçmiş


Bu sizi temsil eden kağıt, bir sayfadan fazla olmasın, kimsenin vakti yok. Cümleler kısa olsun. Profesyonel bir resminiz olsun. Fark yaratmak adına kendi kurduğunuz sitenin linkini verebilirsiniz.

6 Tecrübe için staj


Ben 17 yaşımdan beri ailemden para almıyorum. Üniversitede sürekli çalıştım. Artık müthiş ve para kazandıran iş imkanları var. Tatil, kafe, gezme... Bunlarda dengeyi kaçırmayın.

BES


Fadime’nin kılık kıyafete zaafı var. Her ay 350 lira harcıyor bu kalem için. Ona zaten yeterince kıyafeti olduğunu ve esas güzelliğinin gözlerin ifadesinde olduğunu hatırlattım. Fadime bana bu zaafının önüne geçip her ay 150 TL biriktireceğine söz verdi. Bireysel emeklilik de gençlerin birikim yapması için en iyi alan.

Öğrenciler, patronlar İŞKUR fırsat yaratıyor


Hem fizyoterapi okuyup hem bir yerde çalışmak isteyen Fadime’ye bir sürpriz yaptım ve onu İŞKUR’un ‘İşbaşı Eğitim Programı’yla tanıştırdım. Nihan ile birlikte İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun’u ziyaret ettik. Ona ayda 550 liralık staj bulduk. Fadime Pazartesi günü hastanede işe başlamak üzere anlaştı. Artık hem para hem tecrübe kazanıyor.

İlk maaş çok önemli


Fadime para kazanacak. İnsanın ilk kazandığı parayı nasıl harcadığı çok önemli. Bu, kişinin ilerideki harcama alışkanlıklarını belirliyor. Bütçe yapıp yazmak şart. Kredi kartına borçlanmamak ise başka bir şart.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI


- Özel sektör işletmelerinde uygulanıyor. - Ayda en az 550 TL maaş. Haftada 6 gün çalışanlar ise 650 liraya yakın maaş alıyor. - Sağlık ve İş Kazası Meslek hastalığı sigorta primlerini İŞKUR yatırıyor. - Bu şekilde işverenler, katılımcıyı işin başında görme imkanı buluyor. - İşverene sıfır maliyet ile işgücü yaratılıyor. - Öğrenciler hayata atılmadan iş yaşamında deneyim kazanıyor. Ayrıntılı bilgi için: www.iskur.gov.tr / 444 74 87

Patronlar DİKKAT!


Şirketinize hiç para ödemeden sağlık sigortalı üniversite stajyerleri alabilirsiniz. İŞKUR’dan araştırın.

GÜNÜN SORUSU

Her hedef için ayrı birikim...


SORU:
İki yıldır BES üyesiyim. Birikim için aylık, hem 90 TL hem de 150 TL olmak üzere iki ayrı hesap açmayı düşünüyorum. Para biriktirince bir yıl sonra Çanakkale Şehitliği'ni ziyarete gitmek istiyorum. Diğerini ihtiyaç halinde çekebilirim. Bu arada aylık 110 TL BES + 90 TL BİRİKİM + 150 TL BİRİKİM= 350 TL BİRİKİM YAPMIŞ OLACAĞIM. Sizce bu iki hesap yerine tüm biriktirdiğimi BES’e mi yatırsam, ne dersiniz? Mustafa CEVAP: Mustafa harikasın! Her hedef için ayrı bir birikim. Bu şekilde devam et. Bütçene ve yaşam tarzına göre bu oranı artırabilirsin. Unutma, BES’te eline ekstra para geçtikçe ek ödeme yapabiliyorsun. Uzun vadeli bir yatırım. Birikimlerinin bereketini gör.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder