Prof. Dr. Derin Kösebay 10 gün önce doktora gidilmeli
HABERİ PAYLAŞ

10 gün önce doktora gidilmeli

Adet günü evlenmek pek çok genç kız için sıkıntı. 10 gün önce doktora başvurursanız vereceği ilaçlarla bu tarihi 10-15 gün erteleyebilirsiniz. Böylece korkulardan uzak kalarak bu özel günü rahatlıkla geçirebilirsiniz

Adetlerim düzenli değil

17 yaşındayım. 2 yıl önce adet görmeye başladım ama bu 2 sene boyunca adetlerim düzene girmedi. Bazen 2 ayda bir bazen de 3 ayda bir adet oluyorum. Bir de memelerim çok küçük. Bunlar normal midir? Yoksa bende hormon bozukluğu mu var?

CEVAP: Sevgili okucumuz, 15 yaşında adet görmeye başlamışsınız. İlk yıllardaki düzensizlikleri biz normal karşılıyoruz ama bunun devam etmesi ve ayrıca memelerin küçük olması hormonların yeterli olmadığını düşündürüyor. Bir kadın-doğum hekimine müracaat edin. Gerekli tahliller yapılır. Ultrasonla muayene ederek rahmin yumurtalıkların durumu belirlenir ve gerekiyorsa hormon ilaçları ile bir süre takviye yapılabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Adet günü ne kadar ertelenebilir?

1 aya kadar evleniyorum. Adet dönemim evlilik günümüze denk geliyor. İlaçla erteleneceğini okudum. Doktora gitmek şart mı? Kaç gün önce doktora gitmeliyim?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adet kanamasının ertelenmesi için muhtemel adet tarihinden 10 gün kadar önce doktora başvurursanız gerekli ilaçlarla kanama 10-15 gün kadar geciktirilebilir.

Gebe kalabilir miyim?

31 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. Hipotriodim var. İlaç kullanıyorum. Hastalık hamile kalmamı engeller mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, hipotiroid (Tiroid bezinin az çalışması) gerekli tedavi ile hormon değerleri normal hale getirildi ise gebelik için önemli bir sakınca yok. Durumunuzu doktorunuz daha iyi değerlendirir. Normal doğursam olmaz mı? 34 yaşında ve 8 aylık gebeyim. İlk doğumum. Doktor çocuk ters geliyor ve “Sezaryen” dendi. Arkadaşlarım “Normal doğur” diyorlar. Siz ne tavsiye ediyorsunuz?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doktorunuz önce bebeğin durumunu sonra yaşınızı ve belki başka bulguları da değerlendirerek size sezaryen tavsiye etmiş. Arkadaşlarınızın elindeki ölçü ne? Durumunuzu değerlendirmeye çalışalım. Makat gelişlerinde çocuğun vücudu önce çıkar ve baş sonra doğar. Çocuğun başının çıkmasında sorunlar olabilir. Baş takılır çıkmaz veya geç çıkar. Sonuçta çocuk kaybedilebilir veya oksijensiz kalmasıyla beyin hasarı oluşabilir. Yaşınız 34. İlk doğum için biraz ileri bir yaş. Doğumun ilerlemesi, rahim ağzının açılması, çocuğun rahimde yeterince oksijen alabilmesi, 18-20 yaşındaki bir kadının gebeliğinden farklı olacaktır. Belki bilemediğimiz sizin başka özel durumlarınız olabilir. Bence doktoru dinleyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder