Prof. Dr. Derin Kösebay Acil durumda kullanın
HABERİ PAYLAŞ

Acil durumda kullanın

Ertesi gün hapı gerçekten acil durumlarda kullanılmalı. Doğum kontrol yöntemi olarak düşünür ve uygulamaya koyarsanız doğru işleyen sistemi bozarsınız. Bazı düzensizliklerle karşı karşıya kalabilirsiniz, dikkatli olmak şart!

Kanamam sürüyor

Mart ayının 13’ünde adet gördüm. 20’sinde ise ertesi gün hapı kullandım. 5 gün sonra kanamam başladı, hâlâ sürüyor. Acaba bu kanama kullandığım ilaçla mı ilgili yoksa herhangi bir hastalığın belirtisi midir?

Cevap: Sevgili okuyucumuz, ertesi gün hapı çok acil bir durumda kullanılmalı. Doğum kontrol işini bu ilaçlarla yapmak doğru bir yol değil. Her ay yumurtalıklardan çıkan hormonlarla rahmin iç tabakası gelişmeye başlar ve kendini muhtemel bir gebeliğe hazırlar. Gebelik olmazsa yaklaşık 28-30 günde bir bu kalınlaşmış tabaka (Endometrium) kanama ile beraber dışarı atılır. Ertesi gün hapı kullanıldığı zaman düzgün çalışan bu sistem bozulur. Rahmin iç tabakasındaki hazırlık kısa sürede kanamaya dönüşür ve sonuçta döllenmiş bir yumurta gelse dahi rahim içinde yerleşecek yer bulamaz, kanama ile beraber atılır. Bu sistemle sık sık oynanınca bazı düzensizliklerin ortaya çıkması da normal sayılmalı. Sizin kanamanızın ilaca bağlı olduğunu zannediyorum. Bence merak edilecek bir durum yok.

Haberin Devamı

Tedavi görüyorum ama çocuğum olmuyor

27 yaşındayım. Polikistik over olduğum için ara vermeme rağmen lise yıllarından beri doğum kontrol hapı kullanıyorum. 20 yaşımdayken kist patlaması yaşadım. 3 yıllık evliyim ve bebek sahibi olmak istiyorum. Uzun bir süre korunmamamıza rağmen çocuğumuz olmadı. 5 ay önce tedaviye başladık. 3 ay yumurta çatlatmak için ilaç kullandım ve 2 kere iğne yapıldı. Doktorumun dediğine göre yumurtalarım adetimin 20. günü çatlıyormuş. Bu ay adetim 10 gün gecikti, tedaviye ara verdik. Bir ay sonra tekrar iğne olacağım. Sonuç alınamazsa rahim filmi çekilecekmiş. Ayrıca eşimin de muayene olması gerektiğini söyledi. Sizce ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Sevgili okuyucumuz, polikistik over sık rastlanan bir durum. Gebe kalamamanın tek nedeni polikistik over değil. Birçok durumun gözden geçirilmesi gerekiyor. Eşinizin sperm durumu, tüplerin açık olup olmadığının kontrol edilmesi şart. Eğer HSG tüpleri kapalıysa ve eşinizin spermi yetersiz ise bugüne kadar yapılan bütün tedaviler boşuna yapılmış demektir. Bütün bu olasılıkları değerlendirdikten sonra sebebe yönelik hakiki tedaviye geçmek daha uygun olacaktır, sevgiler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder