Prof. Dr. Derin Kösebay Ağrı her kadında olabilir ama
HABERİ PAYLAŞ

Ağrı her kadında olabilir ama

Adet dönemlerinde hemen her kadında ufak tefek ağrılar olabilir. Ama sancılarından yakınanların sorunun ne olduğunu öğrenmek için vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurması gerekiyor ki sıkıntı yaşanmasın

Memelerimdeki sertlikler inmedi

22 yaşında bekar kızım. Doktor tavsiyesi ile 1 ay doğum kontrol hapı kullandım. İlacın bitiminden sonra 8’inci gün adet oldum. Parça parça kanamam vardı. Adetimin 5’inci günü olmasına rağmen mememdeki sertlikler ve şişlikler inmedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doktorunuz büyük olasılıkla sizde bir hormonal bozukluk olduğunu görmüş ve tedavisi için de kullandığınız ilacı vermiş. Bu tip ilaçların ilk kullanılmaya başlandığı aylarda ufak tefek düzensizlikler görülebiliyor. Tedaviye devam edildiği zaman bir süre sonra bu tip şikayetlerin tamamen geçtiğini görüyoruz. Siz ilacınızı almaya devam ederseniz gelecek ayın daha problemsiz geçeceğini sanıyorum.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yeniden hamile kalabilir miyim?

3 yıllık evliyim, 28 yaşındayım. Evlendiğim ilk yıl bir gebelik geçirdim ve kürtaj oldum. Şimdi ise tekrar hamile kalmak istiyorum ama kalamayacağım diye çok korkuyorum. Daha çabuk hamile kalabilmek için ne yapmalıyım? Kalırsam düşük tehlikesi olabilir mi?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, gebeliğin düşükle sonuçlanması en çok ilk gebeliklerde görülür. Bu nedenle bundan sonraki gebeliklerde de ‘Düşük olacak’ diye endişe, korku hissetmenize gerek yok. Gebe kalmak için ve olası bir düşük ihtimalini de düşünerek doktor kontrolünüzü mutlaka yaptırın. Sizin yumurtlamanız, hormonal durumunuz, rahminizin durumu (Rahmin yapısı, içinde polip veya myom olasılığı, geçirdiğiniz kürtaja bağlı bir değişikliğin olup olmadığı ve bir enfeksiyonun varlığı) araştırılır. Çok belirgin bir sorun yoksa, yumurtlama gününüz takip edilerek en uygun gün size bildirilerek gebe kalma şansınız artırılabilir. Üç ay kadar bu şekilde izlenmenize rağmen gebe kalamıyorsanız, o zaman neden gebe kalamadığınızı ciddi olarak incelemek gerekir. Doktorunuzla görüşürseniz sanırım o da size gerekli bilgileri verecektir.

Haberin Devamı

Çok sancı olabilir

21 yaşında kızım. Adet dönemlerimin ilk günlerini inanılmaz sancılı geçiriyorum. Bu normal bir sancı mı? İleride herhangi bir soruna neden olur mu?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adet zamanları hemen her kadında ufak tefek sancılar olabilir. Ama sizin dediğiniz gibi inanılmaz sancı çok normal değil. Adet zamanı olan ağrıların pek çok nedeni vardır. “İleride bir sorun olur mu?” sorunuza cevap vermek için önce problemin ne olduğunu anlamak gerek. Bunun için de sizin bir kadın doğum hekimine başvurmanız gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder