Prof. Dr. Derin Kösebay Ağrı varsa kanama yapıyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Ağrı varsa kanama yapıyorsa...

Haberin Devamı

Myom rahimden çıkan iyi huylu bir ur ve şikayete neden olmadığı sürece tedavisine gerek yok. Ama kontrol altında tutulmalı. Çocuk isteyen kadınlarda myom gebeliği engelliyorsa ya da ağrı ve kanama yapıyorsa ameliyatla alınır

Çok az adet görüyorum

39 yaşındayım. FSH değerim düşük. Çok az adet görüyorum. Saç dökülmesi de var. Sürekli doktora gidiyorum. Polikistik over’im yok. Ne yapayım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet mekanizmasının çalışmasını size anlatmam lazım. Hipofiz bezinden salgılanan hormonlar yumurtalıklarda kadınlık hormonunun salgılanmasına neden oluyor. Ayrıca yumurtalıktan çıkan hormonlar da rahmin iç tabakasının gelişmesini sağlıyor. Bu şekilde aydan aya adet kanamaları oluyor. Hipofizden salgılanan hormon miktarı az olunca birbiriyle bağlantılı olarak diğer hormon salgılayan bezler ve rahimdeki değişiklikler de normalden az olabiliyor. Bir kadın doğum uzmanı ile görüşün. Yumurtalıklardan salgılanan estrojen ve progesteron hormonunu dışarıdan vererek şikayetleriniz geçirebilmek mümkün. Arada bu tedaviyi tekrarlamak lazım.

[[HAFTAYA]]

Ameliyat şart mı?

48 yaşındayım. Karnımın sol alt kısmında bir kitle hissettim. Ultrason raporumu yazıyorum. İlaç tedavisi için geç kaldığımı ve ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Myomun ne gibi zararı olabilir? Aldırmasam kanser riski var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, myom rahimden çıkan iyi huylu bir urdur. Şikayete neden olmadığı sürece tedavisine gerek yoktur. Ama kontrol altında tutulması, büyüme ve şekil değiştirmenin olup olmadığı izlenmeli. Hızla büyüyorsa ve ultrason muayenesinde aşırı kanlanma söz konusuysa ameliyat kararı verilmeli. Çocuk isteyen kadınlarda myom, gebeliğin olması veya gebeliğin devamını riske edecek gibi görülüyorsa ameliyatla çıkarılması gerekir. Bunun dışında ağrı veya kanamaya neden olan myomlar da ameliyat edilebilir (Sadece myomlar alınır). Aynı şikayetlere neden olan myomlar ileri yaşlarda rahmin tamamı alınarak tedavi edilir.

Anne olur muyum?

44 yaşında evlendim. 5 yıldır çocuğumuz olmadı. Doktorlar tüp bebek önerdi. 24 yaşında depresyon geçirdim, çeşitli ilaçlar kullandım. Hâlâ birini kullanıyorum. Hamile kalmamda depresyonun ve kullandığım ilacın etkisi olur mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebe kalmak için 44 epey ileri bir yaş. Bu yaşta gebe kalıp sağlıklı bebekler doğuranlar yok mu? Olmaz olur mu. Ama bu şanslı grubun oranı düşük. O nedenle ileri yaşlarda bebek sahibi olmak isteyenler olabildiği kadar süratle doktordan yardım almalı. Tüp bebek merkezlerinde önce ve hızla gebe kalamamanızın nedeni araştırılacak, yumurtalarınızın durumu değerlendirilecek ve uygun bir tedavi uygulanacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder