Prof. Dr. Derin Kösebay Ağrının nedeni arastırılmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Ağrının nedeni arastırılmalı...

Cinsel ilişkide pek çok kadın ağrı çektiğinden şikayet ediyor. Ağrı artık rahatlıkla tedavi edilebiliyor. Ama nedeninin bulunması şart. Doktor, yapısal bozukluğu, enfeksiyon ihtimalini ve hormonal nedenleri değerlendirmeli

İlişki sırasında çok acı çekiyorum

28 yaşındayım. Adet dönemlerimde çok sancım oluyor. Farklı tedaviler gördüm ama hiçbir değişiklik olmadı. Artık ilaç kullanmaktan da sıkıldım. Eşimle ilişkiye girdiğimde çok canım yanıyor. Cinsel isteksizlik yaşıyorum. Ne yapmam gerekiyor? Artık bu ağrılardan ve acılardan kurtulmak istiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, bir kadın doğum uzmanına tekrar başvurun ve muayene olun. Hem adet zamanı çektiğiniz ağrıların nedenini araştırtın hem de ilişkideki ağrının nedenini. Adet ağrılarının artık günümüzde halledilebilmesi lazım. Gelelim diğer konuya; ilişkideki ağrının organik ve psikolojik nedenleri olabilir. Doktorunuz anotomik (yapısal) bir bozukluğu rahatlıkla değerlendirecektir. Bunun dışında enfeksiyon olması da ağrıya neden olabilir. Bu da çok rahatlıkla anlaşılabilir. Bir de hormonal eksikliklerde vajinadaki kuruluk sonuçta ağrıya neden olabilir. Psikolojik nedenlerin ise tedavisi daha zor ve zaman alır. Ama o da düzelmez değildir. Bu kısa bilgilerden sonra doktorunuzla tekrar görüşün.

[[HAFTAYA]]

Anne olmak istiyorum

28 yaşında, 6 yıllık evli kadınım. İlk gebeliğimde 1 aylıkken düşük yaptım. İkincisini 6 aylıkken suni sancıyla düşürdüm. Üçüncüsünde bebeğim erken doğdu ve kaybettik. Bana ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, önce hakikaten şanssız olduğunuzu söylemem gerek. Umarım şansınız döner... İlk iki gebelikte olanlar muhtemelen genetik bozukluklar sonucu olmuş (Düşük nedenleri araştırılmalı belki başka nedenler de vardır). Bir süre dinlendikten sonra (5-6 ay kadar) düşük nedenlerini araştırtın. Rahmin iç yapısını, içindeki myomlar, polipler, rahim içinin doğuştan şekil bozuklukları düşük ve erken doğum nedenleri arasındadır.

İlk defa adet göremedim, neden?

23 yaşındayım. İlk kez adetim gecikti. 2 aydır adet görmüyorum. Stresten olabilir mi? Gebe değilim. Doktora gitmeye de çekiniyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, ilk akla gebelik geliyor. Ama siz “Olamaz” dediğinize göre diğer nedenleri yazalım. Hormonal sebepler adet düzensizliğinin önemli nedenleri arasındadır. Hormonların çalışmasını pek çok şey etkileyebilir. Bunların arasında stres önemli bir yer tutar. Rahmin yapısal durumu da incelenmeli (ultrasonla muayene sonucu). “Doktora gitmeye çekiniyorum” diyorsunuz. Ama korkarım doktora gitmeden bu şikayetleri halletmenin başka yolu yok. Muayene olacak, ultrason çektireceksiniz. Gerekirse hormon ölçümleri yapılacak ve sonra bir tedavi planlanacaktır. Şimdiden kolay gelsin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder