Prof. Dr. Derin Kösebay Ameliyatlar riski arttırır
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyatlar riski arttırır

Haberin Devamı

Dış gebeliğin oluşmasında pek çok neden var. Bu nedenlerden bir tanesi de gebelikten önce geçirilen iltihaplar ve rahim kanallarında daralma olması. Özellikle rahim ve kanallarda yapılan ameliyatlardan sonra risk daha da artıyor

Kansızlık gebeliğe engel mi?

2 yıldır evli kadınım. Evliliğimizin ilk yılı korunduk. Aşırı kansızmışım. 5 aydır hamile kalmaya çalışıyorum ama olmuyor. Sizce nedeni kansızlık olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, neden kansızlık olduğunu araştırmak gerekir. Hormonlarla ilgili bir hastalık mı? Bir kan hastalığı mı? Her ay kanamanız çok oluyor da o nedenle mi kansızsınız? Adetin fazlalığı veya düzensizliği varsa önce bu düzeltilmeli ki gebeliğin oluşmasını engelleyecek pek çok neden burada saklı olabilir.

[[HAFTAYA]]

Rahim kalınlaşmış

2 yıl önce menopoza girdim. Geçen gün kanamam oldu. Doktora gittim, rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Acilen kürtaj olmam gerektiğini söylediler. Sizce de uygun olan ameliyat mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adetten kesildikten sonra rahmin en iç tabakası (Bu tabaka her adet kanamasında dışarı atılır ve adetten hemen sonra bakılınca kalınlığı çok azdır 2-3 mm, ama yaklaşıldığı zaman bu kalınlık 12-15 mm olabilir) incelmiş ve 5 mm’nin altında olması gerekir. Eğer bu kalınlık artmışsa ve menopoza girmiş bir kadında kanama olmuşsa kesinlikle rahim içinden kürtaj ile parça alınıp tahlil edilmesi gerekir. Rahim içinde polip gibi masum şeyler olabileceği gibi bu belirtiler rahim kanserinin erken belirtisi de olabilir.

Yeniden anne olur muyum?

33 yaşındayım. 3 ay önce hamile kaldım ama dış gebelikmiş. Doktorum operasyon yapmadı. Yeniden anne olmak istiyorum. Acaba dış gebelik tekrarlar mı? Ben bu konuda sorun yaşar mıyım? Çocuk sahibi olabilecek miyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, dış gebelik genellikle belirti verir ve gerekli tedavi erken dönemde yapılmazsa ameliyat dahi gerekebilir. Dış gebeliğin oluşmasında birçok neden var. Özellikle gebelikten önce geçirilen iltihaplarla, rahim kanallarında daralma veya sağa sola yapışma olması en sık gördüğümüz dış gebelik nedenidir. Rahim ve kanallarda yapılan ameliyatlardan sonra da bu olasılık artar. Tabii bu hastaların tekrar dış gebelik olma riski vardır. Sizin durumunuzu tam olarak bilemiyorum. Ama yüzde 2-5 oranında bir risk olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder