Prof. Dr. Derin Kösebay Aşı üş aşamada tamamlanıyor
HABERİ PAYLAŞ

Aşı üş aşamada tamamlanıyor

Rahim ağzı kanserinden koruyan aşı 9 yaşından 45 yaşına kadar tüm kadınlara yapılabiliyor, yan etkisi yok denebilir. Büyük oranda rahim ağzı kanserinden koruyan bu aşı 3 aşamada yapılıyor ve yüksek oranda koruma sağlıyor...

[[HAFTAYA]]

Genetik geçişli mi?

25 yaşındayım. Anne tarafımda rahim ağzı kanserine yakalanan birkaç örnek var. Ben aşı olmak istiyorum. Bu hastalık genetik geçişli midir ve korunma yollarını öğrenmek istiyorum. Bir de aşı için yaşım uygun mu?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, rahim ağzı kanseri genetik yolla geçen bir hastalık değildir (Rahim ve yumurtalık kanserinde genetik geçişin rolü var). Rahim ağzı kanseri bildiğiniz gibi HPV denen (İnsan Papilloma) virüsün yaptığı bir hastalıktır. Bu nedenle aile açısından risk altında olduğunuzu sanmıyorum. Ama HPV aşısını yapılmasını (9 yaşından sonra 45 yaş civarına kadar herkese) şiddetle tavsiye ediyorum. Bu aşılar sayesinde hakikaten rahim ağzı kanserinden çok büyük oranda kurtulmak mümkün. Aşı 3 aşamada yapılıyor ve yüksek oranda koruma sağlıyor.

Haberin Devamı

Bebeğim engelli mi olacak?

30 yaşındayım. Gebeyim, yüksek risk çıktı. Aminosentez yaptırdım. Size 3 taramanın sonucunu yolluyorum. Beni bu konuda aydınlatır mısınız? Çocuğum zihinsel engelli olabilir mi?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, riskli gebelik veya bebeğe ait anomali riski sadece bu sonuçla değerlendirilemez. Sizin perinatolog bir kadın doğum hekimine muayene olmanız gerekir. Yaşınız, bugüne kadarki gebelikleriniz, aile öykünüz ve o doktorun yapacağı detaylı ultrason muayeneniz sonucunda risk belirlemesi yapılacak. Eğer bebek için yüksek risk saptanırsa (Bu yaptırdığınız test de göz önünde bulundurularak) amniosentez ki (Bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alıp kromozom araştırması yapılması) sizde yapılmasına karar verilmiş. Doktor arkadaşım gereken bilgiyi verecektir.

Akıntım neden bitmiyor?

23 yaşındayım. 3-4 aydır durmayan akıntım var. Bazen şeffaf bazen de beyaz ve kokulu. Aynı zamanda da vajinamın her yerinde kaşıntı yapıyor, kızarıyor. Doktora gitmeye çekiniyorum. Ne olur bir yol gösterin.

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, bu şikayetlerinizi doktora gitmeden çözmek doğru değil. Ayrıca çoğu kere mümkün de değil. Benzer şikayetleri yapan pek çok hastalık (Mikrop, parazit, mantar gibi) var. Hemen hemen hepsinin tedavisinde kullanılan ilaçlar farklı. Bu tip hastalıkların tedavisinden belirli bir süre sonra hastalığın tamamen geçip geçmediğini kontrol etmekte de yarar var. Tam geçmemiş bir enfeksiyon vücut direncinin düştüğü dönemlerde tekrar ortaya çıkabilir. Doktora gitmekte çekinilecek bir şey yok. Çünkü şikayetleriniz artarsa isteseniz de istemeseniz de gitmek zorunda kalacaksınız. Ama bu süre içinde hastalık daha da ilerleyecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder