Prof. Dr. Derin Kösebay Belirti verdiğinde gec oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Belirti verdiğinde gec oluyor

Doktor kontrollerini aksatmamanızı sık sık tekrarlıyoruz. Çünkü çok önemli. Rahim ve rahim ağzı kanseri gibi hastalıklar belirti verdiğinde ilerlemiş oluyor. Testlerinizi yaptırın, mamografinizi çektirin, önlem alın

[[HAFTAYA]]

İlişkiye girmemizin sakıncası var mı?

27 yaşında, 4 aylık hamile bir kadınım. Hamile olduğum için eşimle ilişkiye girmeye korkuyoruz. Hocam, acaba ilişkiye girmemizde bir sakınca var mıdır? Kaçıncı aya kadar ilişkiye girebiliriz? İlişkiye girmek bebeğimize zarar verir mi?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucumuz, gebelikte eğer bir sorun yoksa (düşük ihtimali veya erken doğum gibi) ilişkide bulunmanızda bir sakınca yok. Bana gebeliğin son ayları için ilişkiye ara vermeniz daha uygun gibi geliyor.

Ağrı ve acı çekiyorum

32 yaşında, 2 senelik evliyim. Cinsel ilişkiden zevk almıyorum. Vajina girişinde ağrı oluyor ve akıntım var. Adetlerim çok düzenli ama kısa sürüyor. Bebek istiyorum ama korunmadığımız halde hamile de kalamıyorum. Bunda yaşımın etkisi var mı? Ne yapmamı önerirsiniz? Rahim ve rahim ağzı kanserinin belirtileri hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sorunuzun ikinci bölümünden başlayayım: Rahim, rahim ağzı ve vajina kanseri belirti vermeye başladığı zaman bizim açımızdan hastalık kısmen ilerlemiş (rahim ağzı kanseri için belki ilerlemiş) sayılır. Bu nedenle bu hastalıklardan korunmak için belirli aralarla doktor kontrolünü ihmal etmemek, muayenelerde smear testi yaptırmak, senede bir (40 yaşından sonra) mamografi çektirmek gerekiyor. Siz cinsel ilişkiye girdiğinizde ağrı duyuyorsunuz. Adetleriniz sırasında ve sonrasında da ağrınız oluyor. Çocuk istiyorsunuz ama olmuyor. Bu arada 32 yaş çocuk için çok geç değil. Bence artık doktora gitmeniz için yeterli sebebiniz var. Bir an önce doktora başvurup sorunlarınızı halledin.

Doğumdan sonra isteğimi kaybettim

32 yaşındayım. 5 yıldır evliyim, 3 yıl sonra tedaviyle çocuk sahibi oldum. Doğumdan sonra cinsel olarak isteksizleştim. Bu neden kaynaklanıyor? Nasıl çözüm bulacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu şikayetinizin hem organik (yani yapısal) hem de psikolojik nedenleri olabilir. Doğumdan kısa süre sonra bu tip problemlere sık rastlıyoruz. Çoğunda da işler kendiliğinden düzeliyor. Yok bir düzelme yoksa önce kadın doğum uzmanınıza gitmelisiniz. Eğer o bir neden bulamazsa sizi psikiyatriste yönlendirecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder