Prof. Dr. Derin Kösebay Birkaç dakika sürüyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç dakika sürüyor ama...

Haberin Devamı

Biyopsi sadece kanser olanlara yapılır düşüncesi yanlış. Çünkü sadece birkaç dakika süren ve hastalığın ne olduğunu kesin olarak anlamak için yapılan bir işlem. Biyopsi teşhiste kolaylık sağlar ve sorunları daha çabuk çözer

Çocuk istiyoruz ama olmuyor

5 aylık evliyiz, korunmuyoruz. Hamile kalmak istiyorum. Benden akıntı geliyor. Beyaz ve kokulu. Eşimin menisi su renginde yani saydam. Tedavi olmamız gerekiyor mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, eşinizin spermiogram yaptırması lazım. Spermin görüntüsü ile normal olup olmadığını anlamak mümkün değil. Hamile kalamamanın pek çok nedeni var. Siz henüz 5 aylık evli olduğunuz için bir süre daha bekleyebilirsiniz. Eğer hâlâ gebe kalamıyorsanız bunun nedenleri araştırılması gerekiyor. O zaman bir kadın-doğum uzmanına müracaat edersiniz.

[[HAFTAYA]]

Kan geliyor


22 yaşında, 1 haftalık evli kadınım. Eşimle her ilişkiye başladığımızda, hemen kan geliyor. Kan yüzünden ilişkiye giremedik. Ne olur bize yardımcı olun. Bunun sebebi nedir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yeni evlenenlerde zaman zaman görülebilen bir durum. Çok önemli olduğunu sanmıyorum fakat şikayetleriniz devam ederse bir kadın-doğum uzmanına muayene olmanız gerekir. Genellikle sorun kızlık zarının biraz kalın olmasından kaynaklanır ama vajinadaki veya rahim ağzındaki bir hastalığın da benzer şikayetleri yapabilmesi mümkün.

Neden biyopsi yapmak istiyorlar?

34 yaşındayım, düzenli adet görüyorum. Son yaptırdığım smear testinde doktor HPV bulunduğunu söyledi. Biyopsi yapmak istiyor. Ben ne yapacağımı bilemiyorum. Neden bana biyopsi yapmak istiyorlar? CEVAP Sevgili okuyucumuz, biyopsi doğru tedavi yapabilmek için, hastalığın ne olduğunu kesin olarak anlamak için yapılan bir doku örneklemesidir. Smear’de HPV çıkmış ve doktorunuz bu virüsün rahim ağzında ne derece hastalık yaptığını anlamak için oradan doku örneği almak istiyor. Kesinlikle doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Biyopsi dediğiniz birkaç dakikalık bir şey. Ama ciddi bir hastalık varsa ve teşhis gecikirse o zaman çok daha zor şeylerle karşılaşma ihtimali olabilir.

Rahim kalınlaşması teşhisi konuldu, ne yapmalıyım?

50 yaşındayım. 2 yıl önce menopoza girdim. Geçen gün az miktarda kanamam oldu. Doktora gittim, ultrasona girdim. Bana rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Acilen kürtaj olup ameliyata alınmam gerektiğini söylediler. Uygun olan ameliyat mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, acilen kürtaj olmanız doğru. Ama acilen ameliyat olmanızın ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum. Kürtaj sonucu rahim içinden alınan parçalarda tehlikeli bir şey çıkarsa tabii ameliyat olacaksınız. Adet sonrası kanaması olan herkeste böyle bir durumun (kanser gibi veya kanser öncesi durum gibi) olması gerekmez. Önce rahim içinden parça alınsın, patoloji sonucu çıksın. Sonra isterseniz durumu tekrar değerlendirelim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder