Prof. Dr. Derin Kösebay Biyopsi gözünüzü korkutmasın
HABERİ PAYLAŞ

Biyopsi gözünüzü korkutmasın

Cinsel ilişkiye başlayan her kadın yılda bir kez smear testi yaptırmalı. Böylece ileride karşılaşılacak hastalıkların önüne geçilebilir. Ama bazen bu test yüzde 100 doğru kabul edilemez. Çünkü hata payı vardır. Biyopsi yapılması gerekebilir. Bu durum gözünüzü korkutmasın...

[[HAFTAYA]]

Neden biyopsi yapılıyor?

40 yaşındayım, kasık ağrısı şikayetiyle jinekoloğa gittim. Doktor adetlerimde bir sorun yaşayıp yaşamadığımı sordu. Muayene ettikten sonra biyopsi yapması gerektiğini söyledi. Her yıl smear testi yaptırıyorum. Biyopsi yapılacak olması aklıma kanser şüphesini getiriyor. Ne yapacağım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doktorunuz rahim ağzında normalden farklı bir yapı görmüş olabilir. Smear sonuçları yüzde 100 doğru kabul edilemez, onun da hata payı var. Smear normal olmasına rağmen biyopsi alınmalıdır. Rahmin iç tabakası (endometrium) adet gününe göre kalınlaşan ve adet olunca dışarıya atılan tabakadır. Doktorunuz bu tabakada aşırı kalınlaşma görmüş olabilir (Bu hormonal bozukluğun işareti). Rahim içinde polip gibi bir yapı görmüş olabilir (40 yaş civarında rahim içinde polip oluşması sık rastlanan bir durum). Bunların hiçbirisi kanserle ilgili değil. Bunların dışında yine rahim içinde şüpheli bir oluşum veya bölge görmüş olabilir ve biyopsi yapmak mutlaka gerekir. Sizde sorunun ne, olduğunu ancak doktorunuz cevaplandırabilir.

Çocuğumuz olmuyor

25 yaşındayım. İlk çocuğumuzu 1 yıl önce 8 haftalıkken aldırdık. Doktor, eşimin rahminin aşağıda olduğunu söyledi. Şu an korunmadığımız halde çocuğumuz olmuyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuzu, kürtajdan sonra rahim içinde bir enfeksiyon gelişmesi halinde yapışıklıklar, kanallarda tıkanmalar olabilir. Bu durumda da gebelik şansı önemli oranda düşebilir. Bir senedir korunmadığınız halde eşiniz gebe kalamıyorsa kadın doğum uzmanına başvurun. Size gerekli incelemeleri yapacak, neden gebeliğin oluşmadığını saptayacak ve muhtemelen vereceği tedavi ile sorun çözülecktir.

Kanallar tıkalıymış

29 yaşındayım. Sol yumurtam çalışmıyor. Rahim filmi çekti, rahimin çatılı olduğunu söyledi. Taşıyıcı kanalar kapalı olduğundan ameliyat olmam gerekiyormuş. Eşime de sprem testi yapıldı, 24 milyon sperm çıktı. Bize ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim kanalları (Tubaların) kapalı olması durumunda günümüzde ameliyatla açılmaya çalışılmıyor. Doğrudan tüp bebek deneniyor. Çünkü ameliyatın başarı oranı tüp bebekten daha düşük. Ayrıca tüp bebekten daha kolay ve süratle sonuç alınıyor. Bir tüp bebek merkezine müracaat ettiğiniz takdirde onlar eşinizin spermini tekrar değerlendireceklerdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder