Prof. Dr. Derin Kösebay Çikolata kisti tekrarlayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Çikolata kisti tekrarlayabilir

Çikolata kisti ağrılı adet görmeye, karın içi organlarda yapışıklıklara neden oluyor. Bu yapışıklıklar gebeliği zorlaştırabiliyor. Kistler ameliyatla alınsa bile ilerleyen yıllarda tekrarlama ihtimali var. Bu yüzden de operasyon sonrası kadına ilaç veriliyor...

Gebe kalmazsa sıkıntı olur mu?

Kızım 25 yaşında ve 1 yıllık evli. 6 ay önce kızıma çikolata kisti teşhisi konuldu. Doktoru çocuk doğurursa kistin küçüleceğini aksi halde ameliyatla temizleyeceğini söyledi. Kızım ameliyat oldu. Çocuk yapmayı 3 yıl sonraya bıraktılar. Teşhisle ilintili olarak ileriki tarihi beklemeleri sizce sıkıntı yaratır mı? Bu süreçte ne gibi tedbirler alabilirler?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP Sevgili okuyucumuz, çikolata kisti (Endometriosis) rahmin iç tabakasının normalde olması gereken yerin dışına atlaması (Rahim adelesi içine, yumurtalıklara) sonucu oluşur. Ayrıca karın içinde pek çok yere de (bağırsaklar, mesane) atlayabilirler. Özellikle adet zamanları ağrılar olur. Karın içi organlarında bu hastalığa bağlı olarak yapışıklıklar olur ve gebelik şansı azalabilir. Ayrıca bu hastalık cerrahi olarak tedavi edilse bile (Yani çikolata kisti alınsa) ileride tekrarlama olasılığı da vardır. Bu nedenle önlem olarak bir süre ilaç tedavisi kullanılıyor. Bu bilgiler ışığında kızınızın doktorla konuşup onun tavsiyelerini almalı. Çünkü kızınızın durumunu en iyi o biliyor, sevgiler.

Annem menopoza mı girdi?

Annem 49 yaşında. Menopoza girdiğini düşünüyor. 3 yılda 3 kez kanaması olmuş. Yapılan testlerin sonuçlarını yazıyorum. Ne yapalım?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, annenizin hormon ölçümlerinde, yumurtalıkların çalışmasında bir azalma olduğu görülüyor. Ama bu tam menopozun olduğunu göstermeyebilir. Ultrason muayenesinde de ufak bir myom dışında özellik yok. Rahmin iç tabakasının çok ince olması da bir yerde yumurtalıklardan çıkan hormonun azaldığının belirtisi. Burada yapılacak şey, annenizin bir kadın doğum uzmanı ile görüşmesi ve annenizin şikayetlerine göre ya da doktorunuzun gerekli göreceği ek önlemlerin alınıp ilaç tedavisine başlamaktır. Annenizin yaşındakiler (yani 40 yaşından sonra 6 ayda bir jinekolojik muayene) senede bir mamografi çektirmesinin önemli hastalıklardan korunabilmek için çok yararlı olduğunu şünüyorum, sevgiler.

Haberin Devamı

Çocuğumuz engelli doğar mı?

Akraba evliliği yaptığımız için çocuk sahibi olmaya korkuyoruz. Teyze çocuklarıyız. Acaba çocuğumuz engelli doğar mı? Ne gibi önlemler almalıyız. Şu an çocuk istemiyorum ama istersek nereye başvurmalıyız?

CEVAP Değerli okuyucumuz, ülkemizde bu durum hâlâ önemli bir sorun. Her akraba evliliği yapanın çocuğunda bir sakatlık olmuyor. Ama risk tabii ki var. Size önerim, bir genetik uzmanı ile görüşmenizdir. Onlar riskleri belirleyecek ve size imkanlar oranında sağlıklı bir bebek için yardımcı olacaklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder