Prof. Dr. Derin Kösebay Çok ve zor doğum etkili oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Çok ve zor doğum etkili oluyor

Çok sık, çok sayıda ve iri çocuk dünyaya getirenlerde, zor doğum yapanlarda, dokuları yeterince güçlü olmayan kadınlarda rahim sarkması görülebiliyor. Genç kadınlarda ameliyat yapılıyor, ileri yaşlardakilerde ise rahim alınıyor

Sol memede ağrı oluyor

30 yaşındayım. Adet görmeye yakın sol mememde ağrı başlıyor. Bunun adet görmemle alakası olabilir mi? Eşimle ilişkiye girdikten sonra beyaz bir akıntım oluyor. Parça parça gelen ve aşırı kaşıntı yapan bir akıntı. Bazen de koku oluyor. Neden kaynaklanıyor olabilir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adet öncesi dönemde memelerde aşırı hassasiyet, gerginlik ve hatta ağrı olabilir. Burada neden, memenin yapısal durumu olduğu kadar hormonal dengedeki değişiklikler olabilir. Muayene olup memede problemin olup olmadığı araştırılmalı sonra da hormon değerleri incelenmeli. Memede fibrokistik değişikliği olanlarda bu tip şikayetlere daha çok rastlanır. Prolaktin hormonunun meme üzerinde önemli etkileri vardır. Kadın doğum uzmanına giderseniz hem vajinal smear’le akıntının cinsini saptayıp tedavinizi yapar hem de meme ağrısı ile ilgili olarak size yardımcı olur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sarkma için ameliyat olayım mı?

42 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Normal doğum yaptığım için rahmim düşük. Doktorum “Menopozdan sonra alalım” diyor. Hemen aldırmalı mıyım yoksa beklemeli miyim? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, çok sık ve çok sayıda doğum yapanlarda, iri çocuk doğuranlarda, zor doğum yapanlarda (doğumda meydana gelen yırtıklar, bu yırtıkların dikilmemesi veya dikildikten sonra temiz bakılmaması nedeniyle dikişlerin açılması) ve doğum sonrası gerekli lohusalık kurallarına uymayanlarda sorunlar görülebilir. Bu rahatsızlık uzun süre ayakta durmakla artmakta, istirahatle de şikayetler azalmaktadır. Başlangıç döneminde vajina çevresindeki adelelerin çalıştırılması ile (özel jimnastik ile) şikayetler azaltılabiliyor ve sarkmanın önüne geçilebiliyor. Hastalık ilerlerse tedavi cerrahi. Genç kadınlarda rahim sarkmasını önleyecek ameliyatlar yapılırken ileri yaştakilerde rahim alınarak sorun çözümleniyor. Ameliyatta yumurtalıklar alınmayacağı için menopoz oluşmaz ve siz rahat edersiniz.

Haberin Devamı

Kanama oluyor

33 yaşındayım, doğum kontrol hapı kullanıyorum. İlacın yarısında siyah kanama yaşıyorum. Ciddi bir rahatsızlığım olabilir mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapı kullanırken adet ortasında hafif leke tarzında kanamalar olabilir. Ama devamlı olarak aynı durumun tekrar etmesi çok sık görülen bir şey değil. Muayene olup rahim içinde kanama yapan bir şeyin olup olmadığı kontrol edilmeli ve gerekirse ilaç değiştirilmelidir. Bir başka olasılık da ilaca birkaç ay ara verip durumu yeniden değerlendirmektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder