Prof. Dr. Derin Kösebay Doktorum smear ve biyopsi yaptı
HABERİ PAYLAŞ

Doktorum smear ve biyopsi yaptı

Vajina, yumurtalık ve rahim kanallarında meydana gelen iltihaplar kadınları çok sıkıntıya sokuyor. Doğru ve yeterli tedavi edilmezse hastalıklar kronikleşiyor. Bu iltihap ilişki sırasında eşinize bulaşabilir. O da ilaç kullanmalı...

Doktorum smear ve biyopsi yaptı

55 yaşındayım ve 5 yıl önce menopoz belirtilerim başladı. 3 yıldır menopozdayım. 13 Mayıs’ta kadın doğum muayenesi sırasında doktorun şüphesi nedeniyle smear testi ve biyopsi yapıldı. Sonuçları size yazıyorum. Bana bilgi verir misiniz?

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doktorunuz muayene esnasında rahim ağzında değişiklik veya ultrasonla baktıysa rahim içinde düzensizlik veya bir kitle görmüş ve biyopsi yapmayı istemiş. Parçanın tahlilinden çıkan sonuç şu: Rahim ağzında polip denilen iyi huylu et beni gibi bir oluşum varmış ve doktorunuz bu polipi almış. Bundan sonra yapılacak başka bir şey yok. Rutin kontrollerinizi sürdürmeniz gerekiyor.

Neden eşime ilaç veriyorlar?

25 yaşındayım ve 6 aylık evliyim. Adneksit adlı bir hastalığım varmış. Bana verdiği ilaçtan eşime de verdi. Ama onun hiçbir şey yok. Neden ilaç kullanıyor? İlişki sırasında acı hissediyorum. İlaçlardan sonra akıntım çoğaldı. Doktorum, yeni ilaçlar verdi. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, vajinanın iltihabına vajinit, yumurtalık ve rahim kanallarının iltihabına da adneksit deniyor. Sonuçta genital organların iltihabı. Aşağıdan başlayan enfeksiyonlar eğer tedavi edilmezse veya yeterince doğru tedavi edilmezse hastalık kronikleşir ve genital organların üst kısımlarına doğru da çıkabilir. Doktorunuzun verdiği ilaçlarda böyle enfeksiyonlarda kullanılan gruptan. Birçok genital organ iltihabı yapan enfeksiyon ilişkiyle eşe de geçebilir. Bu nedenle doktorunuz eşinize de ilaç vermiş. Eğer ilaçları doğru kullandıysanız şikayetlerinizin geçmesi gerekir. Geçmiyorsa belki ilaç değiştirmek veya bazı tahliller yapmak gerekebilir. Bence doktorunuzla tekrar görüşün.

İkinci çocuk için ne kadar beklemek gerekir?

30 yaşındayım. İlk çocuğunu sezaryenle dünyaya getiren birisi ikinci kez çocuk isterse ne kadar süre beklemeli? Spirali taktıran kişi kaç gün sonra eşiyle ilişkiye girebilir? Ne zaman kontrole gitmek gerekir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sezaryenle doğum yaptıktan sonra yeni gebelik için en az 1 sene beklemek bence yeterli güvenliği sağlar. Bu planlı bir gebelik için tavsiye edilen en az süredir. Bu süreye uyulmazsa ne olur? Biraz risk artar. Ama büyük çoğunluk sorunsuz olarak yine sezaryen olabilir. Sezaryenle doğum yapan bir kadın normal doğurabilir mi? Sezaryenin nedeni kemiklerdeki darlık değilse, bebek çok iri değilse ve daha birkaç özel durum dışında denenebilir. Ben sezaryen olan birinin yine sezaryenle doğum yapmasının daha güvenli olduğunu düşünüyorum. Spiral takıldıktan sonra 1 hafta, 10 gün içinde muayene olup spiralin yerinde olup olmadığı incelenmeli ve her şey yolunda ise normal hayata dönülmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder