Prof. Dr. Derin Kösebay Düşükten sonra sorun çıktıysa...
HABERİ PAYLAŞ

Düşükten sonra sorun çıktıysa...

Düşük yapan kadınların en büyük endişesi yeniden gebe kalıp kalamayacakları. Eğer düşükten sonra herhangi bir enfeksiyon ya da başka sorun çıkmamışsa yeniden anne olabilirsiniz. Tabii doktorunuzun buna izin vermesi gerekir.

İlaç kullanıyorum ama akıntı ve kaşıntı bitmiyor

32 yaşındayım. Üç aydır vajinal bölgede kaşıntı ve beyaz süt kesiği şeklinde akıntım var. Kaşıntı dayanılmaz oluyor. İlaç kullandım ama geçmedi. Ne yapabilirim?

Cevap: Sevgili okuyucumuz, anlattığınız vajinadaki bir mantar enfeksiyonuna benziyor. Tedavide kullanacağınız ilaçlar yanında dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. En doğru ve etkili ilacı bile kullansanız eşiniz (veya partneriniz) de tedavi olmazsa enfeksiyon tekrarlar ve tedavi daha zorlaşır. Ayrıca böyle şikayeti olan birinde akıntının tahlil edilmesi ve hastalığı yapan organizmanın anlaşılması gerek. Ben mantar enfeksiyonuna benziyor dedim ama pekala bir parazit de (Trikomanas enfeksiyonu) olabilir.

Haberin Devamı

Düşük yaptığım için hamile kalamaz mıyım?

28 yaşındayım, 4 yıldır evliyim. Geçen seneye kadar hamile kalamadım. Geçtiğimiz nisan ayında hamile kaldım fakat 4 haftalıkken kanamam oldu. Ağrım yoktu, kan değerlerimde düştüğü için hamileliğimi sonlandırdılar. 3 aylık aradan sonra tekrar hamile kalmak istedim, olmadı. Her şeyim düzenli. Düşük yaptığım için gebe kalamama ihtimalim olabilir mi?

Cevap: Sevgili okuyucumuz, düşük yaptığınız için tekrar gebe kalamama durumu ancak düşükten sonra meydana gelen ciddi olumsuzluklar nedeniyle olabilir. Mesela bir enfeksiyon geçirmiş olabilirsiniz ve buna bağlı olarak rahim içinde veya tubalarda yapışıklıklar veya düzensizlikler meydana gelebilir. Ya da gebe kalmanız sadece bir tesadüf sonucu olmuştur. Belki yumurtlama probleminiz, belki hormonal düzensizliğiniz var. Belki eşinizin sperm sayısı yeterli olmamasına rağmen tesadüfen bir gebelik oluştu. Daha pek çok neden sıralanabilir. Yapılacak şey doktorunuzla tekrar görüşüp neden gebe kalamadığınızın dikkatlice ve baştan araştırılmasıdır.

Sorunlar neden bitmedi?

Haberin Devamı

Annem 3 hafta önce rahmini aldırttı. Karnındaki yara kapandı ama bir bölümü şiş ve akıntı yapıyor. Yaranın üstünde sert bir doku var. Annemin doktoru kilo sorunu olduğu için bunun normal olduğunu söylüyor. Ayrıca hâlâ vajinal kanamalar yaşıyor. Bu sorunların hâlâ devam ediyor olması normal midir?

Cevap: Sevgili okuyucumuz, özellikle şişman hastalarda enfeksiyon olmasa bile ameliyat yarasından bu tip akıntılar gelebilmektedir. Vajinanın üstünde dikiş yerlerinin iyileşme sürecinde polip gibi oluşumlar ortaya çıkabilir. Ama vajinal kanamanın genellikle olmaması lazım. Ameliyatı yapan doktorun annenizi tekrar muayene ettikten sonra sorularınıza en doğru cevapları verecektir. Sevgiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder