Prof. Dr. Derin Kösebay Düzene girmesi 2 yılı bulabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Düzene girmesi 2 yılı bulabiliyor

Adetler ilk başladığında bazı aksaklıklar görülebiliyor, her ay düzenli kanama olmayabiliyor. Bu durum bazen bir ya da 2 yıl sürebiliyor. Zamanla hormonlar düzgün çalışmaya başlıyor, sorun da ortadan kalkıyor...

[[HAFTAYA]]

Ne zaman düzene girecek?

15 yaşında kızım var. İlk adetini yaklaşık 33 gün önce görmeye başladı. Ama ikincisi bir türlü başlamadı. Acaba hastalığı mı var? Doktora gitmek gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, ilk adet görüldükten sonra kanamalar düzenli olarak her ay olmayabiliyor. Bir süre (1-2 sene de sürebilir). Zamanla hormonlar düzgün çalışmaya başlıyor ve sorun ortadan kalkıyor. Ama aynı düzensizlikler bazı hastalıklar nedeniyle de olabilir. Hep “Adet yeni başladı nasıl olsa düzelir” diye doktora gidiş geciktirilir. Avrupa ve Amerika’da pek çok kız çocuğu adet görme yaşlarında kadın doğum uzmanlarına muayene ettiriliyor ve anormal bir durum varsa erken yakalanması sağlanıyor. Ben size kızının şikayetinin önemli olmadığını söylememe rağmen bir doktor kontrolünü de tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

Önlem alamaz mıyım?

26 yaşında, evli, 1 çocuk sahibi kadınım. Adet olmama 4.5 gün kala vajinamda kaşınma ve yanma oluyor. Ayrıca kuruluk var, bir de akıntı peynirleşmiş gibi beyaz ve kokusuz oluyor. Bu her adetten önce gerçekleşiyor. Nasıl önlem alabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, anlattıklarınız vajinada bir mantar enfeksiyonunun olduğunu düşündürüyor. Özellikle adete yakın şikayetlerinizin artması vücut direncinin azalmasına bağlı. Bir de adet zamanı vajinanın florası (kimyasal yapısı) değişir. Bu da enfeksiyonlara bağlı şikayetlerin daha yoğun hissedilmesine neden olur. Sizden bir akıntı tahlili (vajinal smear) yapılırsa enfeksiyonun nedeni anlaşılabilir ve tedavide uygun ilaçlar kullanılır.

Anne olamazmış, neden?

31 yaşındayım. Düzensiz adet görüyorum. Adetimin 3’üncü gününde yaptırdığım kan tahlilinde FSH hormonum 13.2 çıktı. Ultrason temizdi. Doktorum çocuğumun olmayacağını söyledi. Birkaç sene içinde çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, FSH yumurtalığın durumunu göstermede kullanılan bir hormon (Yumurtalıkların rezervini yani yumurta yapabilme kapasitesini göstermede kullanılan başka hormonlar da var). Sadece bu değere bakarak çok kesin konuşmak doğru değil. Ultrason muayenesinde yumurtalıkların yapısı da önemli. Eğer doktorunuz tüm bu bulguları görüp size “Acele edin” dediyse haklı olabilir. FSH belirli bir yüksekliğe çıktıktan sonra gebe kalma şansı ciddi olarak düşüyor. Bence hemen panik yapmadan adetin 3’üncü günü bir test daha yaptırıp doktorunuzla tekrar görüşün.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder