Prof. Dr. Derin Kösebay Emziren anne gebe kalabilir
HABERİ PAYLAŞ

Emziren anne gebe kalabilir

Haberin Devamı

Doğumdan sonraki ilk 4-5 hafta çok önemli. Çünkü kadın enfeksiyonlara açık oluyor. Bu tarihten sonra kadın cinsel ilişkiye girmeye başlayabilir. Toplumda emziren annenin gebe kalmayacağına inanılır ama doğru değil çünkü süt kadını korumaz

Hangisini tercih etmeliyim?


33 yaşındayım. 6 yıl önce evlendim ve doğum kontrol hapı kullandım. Bıraktığım gibi hamile kalarak doğum yaptım. Doğumumdan sonra doktorum spiral taktı. Ben tekrar doğum kontrol hapı kullanmayı düşünüyorum. Acaba uygun olur mu yoksa tekrar spiral mi taktırayım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, günümüzde doğum kontrol yöntemleri arasında en çok kullanılan ve güvenli olan iki yol spiral ve doğum kontrol haplarıdır. Sizde bu iki yöntem şikayete neden olmadığına göre ikisini de kullanabilirsiniz. Doğum kontrol ilaçlarının korunma dışında başka önemli bir yararı var. O da yumurtalık kanserinden en az yüzde 50 oranında korumasıdır. Bildiğiniz gibi yumurtalık kanseri kadınların sağlığını tehdit eden en önemli hastalıklardan biridir. En gelişmiş ülkede bile teşhis edilen yumurtalık kanserli hastaların yüzde 75’inde (Dört hastanın üçünde) hastalık karın içine veya çevreye yayılmış olarak bulunmaktadır. Çünkü bu hastalığın erken teşhisinde imkanlar çok kısıtlı ve hastalık çok uzun bir süre hiçbir belirti vermiyor. Bu bilgilerden sonra kararı siz verin.

[[HAFTAYA]]

Yeni doğum yaptım

25 yaşındayım, 4 hafta önce normal doğum yaptım? Merak ettiğim ne zaman cinsel ilişkiye girilebiliceğim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra ortaya çıkan akıntı (Loşi) yaklaşık 4 hafta kadar sürer. Bu süre içinde rahim tam küçülür ve doğuma bağlı değişiklikler normale döner. Bu süreden önce özellikle vajinal yolla alınan enfeksiyonlar çok süratle ve şiddetli olarak gelişir. Bu nedenle doğum sonrası yaklaşık 4-5 hafta dikkatli olunmalı, enfeksiyon açısından riskli davranılmamalı. Bu sürenin sonunda jinekolojik bir muayene olup her şeyin yolunda olduğunu doktorunuzdan öğrendikten sonra artık normal hayata geçilebilir. Süt verildiği sürece korunmaya gerek yoktur diye bir yaygın kanı var. Bu doğru değil. Doktorunuzla yapacağınız görüşmede bu konuda da bilgi ve tavsiye almanızda yarar var.

Kızım için uygun mu?

Kızım 18 yaşında, rahim ağzı kanseri için kullanılan aşılar hakkında bilgi istiyorum. Bu aşıyı rahatlıkla yaptırabilir miyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, rahim ağzı kanseri için hazırlanan aşıların kanserden koruyucu etkisi yüksek. 9 yaşından sonra 35 yaşına kadar hatta son bilimsel yazılara göre 45 yaşına kadar bu aşılar kullanılabiliyor. Türkiye gibi jinekolojik kontrollerin hep aksatıldığı bir ülkede ben tereddütsüz aşıyı yaptırmanızı tavsiye ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder