Prof. Dr. Derin Kösebay En fazla 5 yıl sonra çıkartılmalı
HABERİ PAYLAŞ

En fazla 5 yıl sonra çıkartılmalı

Kadınların istenmeyen gebeliklerini engelleyen spiral iyi bir korunma yöntemi. Pek çok çeşidi bulunuyor. Spiral en fazla 5 yıl sonra çıkartılmalı ki akıntı, kokulu ve kanlı akıntı, kasıklarda ağrı gibi şikayetlere yol açmasın

Ne kadar zamanda değişmeli?

42 yaşındayım. İlk çocuğumuz olduktan sonra eşimle başka çocuk istemediğimize karar verdik. Bunun üzerine ben spiral taktırdım. 10 yıl oldu. Merak ettiğim konu şu: Benim bir şikayetim yok ama spiralin değişmesi gerekiyor mu? Ömrü ne kadar? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, spiralin ömrü spiralin cinsine bağlı olarak değişir. Üzeri hormon kaplı veya üzeri bakır, gümüş kaplı olanlarda spiralin üzerindeki maddenin ömrü kadar kullanılabilir. Bu süre değişmekle beraber yaklaşık 2-5 yıl kadardır. Spirali bu süreden daha uzun tutmak akıntı, kokulu akıntı, zaman zaman kanlı akıntı, kasıklarda ağrı gibi şikayetlere neden olabilir. Genel kanı spiral bir şikayete neden olmasa da bu süreyi 5 seneden fazla uzatmamak şeklindedir. Burada karar verilirken spiralin çıkarılmasından sonra korunmayı beceremeyen biri için istemediği bir gebelikten kurtulması için yapacağı girişimler çok daha tehlikeli olacağı için spiralin yerinde bir süre daha tutulmasına izin vermek söz konusu olabilir. Sonuç olarak, 10 senedir spiral taşıyorsunuz ve bu süre bence yeterlidir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Epilasyonun zararı var mı?

30 yaşındayım ve bekar kızım. Ben koltuk altı ve genital bölgeye lazer epilasyon yaptırmak istiyorum. Bu uygulamanın lenf bezlerine ve yumurtalıklara herhangi bir zararı olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Siz ne dersiniz? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, lazer epilasyonun lenf bezleri ve yumurtalıklar üzerine bir etkisi yoktur. Yaptırmanızda bir sakınca yok.

Acaba adetim neden gecikti?

2 aydır adet görmüyorum. Cinsel yaşamım yok. Daha önce de gecikme olduğu için henüz doktora gitmedim. Ama zaman uzadıkça endişelenmeye başladım. Bu kadar beklemem ne kadar sakıncalı olabilir? Bir de benim hangi testleri yaptırmam gerekiyor? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, eğer bir gebelik şüpheniz kesin yoksa, sizde hormonal bozukluk söz konusu olabilir. Bu en sık prolaktin hormonunun yükselmesinden olabilir. Polikistik over’li hastalarda yaşanabilir. Bunun dışında da daha nadir görülen durumlar tabii vardır. Sizin kadın doğum uzmanınızla görüşmeniz, muayene olmanız ve bazı testleri yaptırmanız gerekiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder