Prof. Dr. Derin Kösebay Erkeğin korunması daha doğru
HABERİ PAYLAŞ

Erkeğin korunması daha doğru

Doğum yapan ve çocuğunu emziren kadınların yeniden hamile kalmamak için doğum kontrol hapıyla korunmaları çok uygun değil. Çünkü az da olsa sütle birlikte bu hormonlar bebeğe geçebilir. Her şey yoluna girene kadar eşler korunabilir

Yumurtalık neden yaşlanır?

3 yıllık evli, 33 yaşında kadınım. Bugüne kadar doğum kontrol hapı ile korunduk. 2 ay önce test yaptırdım, FSH değerimi size yazıyorum. Takip edilmesi gerekiyormuş. Başka bir doktor da erken yumurtalık yaşlanması dedi. Ultrasonla baktı Tüp bebek önerdi. Ne yapmamı tavsiye edersiniz? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adetin üçüncü günü yapılmış bir FSH değeri (12,96) çok iyi bir değer değil. Yumurtalıkların fonksiyonlarında veya hormon salgılamasında bir düşüş belirtisi olabilir. Bu da gebelik şansında azalma demektir. İsterseniz bu testi bir kere daha yaptırın. Eğer sonuç yine bu civarda çıkarsa bence de bir an önce gebe kalmaya çalışmakta yarar var.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Rahimde yara varmış

30 yaşında, 4 yıllık evli kadınım, çocuğum var. 2 ayda bir adet görüyorum. Bu yüzden doktora gittim. Doktor “Rahminde yara ve iltihap var. Ayrıca testosteron hormonun yüksek” dedi. İlaç kullanmam gerekiyormuş. 3 ayda bir kontrol şartmış. Sonuçlarımı yazıyorum. Teşhis doğru mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, rahim ağzındaki yara için herhalde smear denen akıntı tahlilini doktorunuz almıştır. Tedaviyi bunun sonucuna göre yapacağını sanıyorum. Anlayabildiğim kadarıyla yumurtalıkların fonksiyonundaki bozukluk sonucu erkeklik hormonu biraz yüksek. Bunu da düzelmek için doğum kontrol hapı tavsiye edilmiş. Bunların hepsi normal. Doktorunuza güvenin ve verdiği tedaviyi aynen uygulayın.

Nasıl korunmalıyım?

33 yaşındayım, 2 aylık bir kızım var. Eşimle çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Şimdi nasıl bir korunma yöntemi önerirsiniz. Haplar emzirdiğim çocuğuma zarar verir mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, 2 ay önce doğum yaptığınızı yazıyorsunuz. Şimdi yeniden doğum kontrol haplarına başlamak çok uygun değil. Aldığınız hormonlar az da olsa sütle bebeğe geçebilir ki bu çok istediğimiz bir durum değil. Bence bir süre eşiniz prezervatifle korunsun veya siz spiral taktırabilirsiniz. Süt verme döneminiz bittikten sonra isterseniz tekrar doğum kontrol haplarına dönebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder