Prof. Dr. Derin Kösebay Farkedince doktora gidin
HABERİ PAYLAŞ

Farkedince doktora gidin

HPV virüsü nedeniyle genital organlarda çıkan siğillere çok dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca yeni fark ettiğiniz siğilleri de bir an önce tedavi ettirin. Siğiller yakılarak başarıyla ortadan kaldırılıyor. Ardından da krem kullanılıyor

Rahim büyüyormuş

30 yaşındayım ve bekarım. 6 aydır adet görmüyorum. Birkaç ay önce doktora gittim. Bana rahmimin büyüdüğünü, tedavi olmam gerektiğini söyledi. Adet görememem rahmin büyümesine mi bağlı?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adet görmemenin ve rahim büyümesinin pek çok nedeni olabiliyor. Genç bir kadında akla önce gebelik geliyor. Bunu anlamak kolay diyeceksiniz. Her zaman kolay olmuyor. Bir kerelik ilişkiden sonra araya giren çeşitli psikolojik faktörler nedeniyle adetin geciktiği sanılıyor. Bugün olur yarın olur derken gebelik 2-3 aya ulaşabiliyor. Burada hem adet yok hem de rahim büyümüş. Rahim sıklıkla myom denen iyi huylu ur nedeniyle büyür. Ama myom nedeniyle adet kanamasının durması az bir ihtimal. Adetin durmasına hormonal bozukluklar neden olabilir. Böyle bir durumu ancak doktorunuz aydınlatabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Siğillerim var, ne yapmalıyım?

22 yaşındayım. 2 hafta önce HPV virüsü kaptığımı öğrendim. Geçen hafta siğiller yakıldı. O bölgede akıntı, acı ve hafif kanamalar var. Ayrıca 2 yeni siğil daha oluştu. Doktorum merhem yazdı. Bu hastalığın ilaç tedavisi yok mu? Yeni siğillerin oluşmaması için ne gibi tedaviler var?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, HPV dünyada hakikaten çok yaygın. 130’dan fazla tipi var. Bu virüsün 15-20 tipi kanser yapma özelliğine sahip. Diğerleri de dış genital organlarda siğillerin oluşmasına neden oluyor. Cinsel ilişkiye başladıktan sonra her kadının senede bir kere muayene olması ve smear testi yaptırması gerekiyor. Smear testi HPV’nin rahim ağzında yaptığı değişiklikleri gösterebilir. Dysplazi denen hücre değişiklikleri başlarsa değişikliğin derecesine göre, rahim ağzındaki hastalıklı bölge ufak bir operasyonla çıkarılır (konizasyon) yeterli tedavi sağlanır. Siğillere gelince; onların da koterize edilmesi (yakılarak tedavisi) en sık başvurulan yöntemdir. Aslında dış genital organın kolposkop denen aletle (görüntüyü büyüterek gösteren) incelenmesi, çok ufak siğillerin de aynı seansta koterizasyonuna imkan verir. Hastalığın tekrarlamaması için antiviral pomat kullanılabilir.

Haberin Devamı

Kanamam sürüyor

28 yaşındayım. 5 gün önce ilk gebeliğimi sona erdirdim. Ara ara koyu renk kan geliyor. Ne yapayım?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, kürtajdan sonra (3-5 gün) hafif kanama devam eder. Belki ufak tefek ağrılar da olabilir ama bu şikayetler devam ediyorsa veya artarak sürüyorsa bir kadın-doğum uzmanına başvurmanız bence en uygun olandır. Parça kalmış olabilir, enfeksiyon olabilir ve daha bir çok ihtimal de var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder