Prof. Dr. Derin Kösebay Hamileliği zorlastırabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hamileliği zorlastırabilir

Rahim kanallarında tıkanmalara ve yumurtalıkta çikolata kistlerine yol açan endometriosiz denilen hastalık çocuk sahibi olmak isteyen kadınları üzüyor. Çünkü bu kistler bağışıklık sisteminde sorunlara yol açıp gebeliği zorlaştırıyor

[[HAFTAYA]]

Anne olmayı engeller mi?

34 yaşındayım ve ikinci kez anne olmak istiyorum. Ama 1 senedir hamile kalamıyorum. Doktorum “Endometriozisin var” dedi. Bu hamile kalmamı ne kadar engeller? Çok tehlikeli bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, endometriozis gebe kalmayı önleyebilir. Genellikle rahim kanallarında tıkanmalara yol açarak veya yumurtalıklarda çikolata kisti denen adı tatlı ama kendisi adı kadar sevimli olmayan kistler oluşturur. Ayrıca bağışıklık sisteminde bozulmalara neden olarak gebeliğin oluşmasını engelleyebilir. Bir kez gebe kalmışsınız. İkinci kez gebe kalamayacak kadar önemli değişimlerin olacağını sanmıyorum. Belki hormonlarınıza baktırmakta fayda olabilir.

Haberin Devamı

Ameliyat oldum ama...

3 yıllık evliyim. 1 yıl bebek düşünmedik, sonra ise hamilelik gerçekleşmedi. Sol yumurtalığımda kist tespit edildi. 1 yıl doğum kontrol haplarıyla tedavi gördüm. Kist laparoskopi ile alındı. Çikolata kisti olduğu anlaşıldı. Ameliyattan sonra da gebe kalamadım. İlaç ve çatlatma iğneleri verildi. Sonuç olumsuz. Ayrıca 3 yeni kistim oluştu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, çikolata kistinin nedeni endometriozis denen hastalıktır. Bu durum gebe kalmanızı da zorlaştırabilir. Bence donanımlı bir tüp bebek servisine müracaat etmeliniz. Sevgiler...

Neden adet göremiyorum?

25 yaşındayım ve 3 aydır adet göremiyorum. Tahlil sonucunu yazıyorum. Yorumlar mısınız? Sorun var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet olmama nedenini araştırken yapılması gereken hormon tahlillerinden biri PRL (Prolaktin). Bunun dışında FSH ve E2 gibi hormonlara bakılmalı. Siz, PRL sonucunun birimini yazmamışsınız. mI ünite ise değer normal. Ama ng ise bu değer çok yüksek ve hipofizde bir adenom (ur) olasılığı var diye düşünülebilir. Doktorunuzla konuşmanızda yarar var.

Hap yüzünden mi?

Haberin Devamı

26 yaşındayım. 1 senedir doğum kontrol hapını kullanıyorum. Geçenlerde ara verilmesi gerektiğini okudum. Kullanırken hiç ara vermedim. Kullanmaya başladıktan sonra adetlerim çok az gelmeye başladı, bazen de gelmiyor. Bununla bir ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları genellikle adetin ilk günü içilmeye başlanır. Kutu bitince 1 hafta ara verilir ve sonra aynı uygulama devam eder. Siz ara vermeden ilacı kullandığınız için adet miktarı azalmış. Doktorunuz mu böyle tavsiye etti bilmiyorum. Eğer doktor kontrolü yaptırmadan ilacı siz böyle kullandıysanız bir kadın doğum uzmanı ile görüşmenizde yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder