Prof. Dr. Derin Kösebay Haplar hamilelik şansını arttırır
HABERİ PAYLAŞ

Haplar hamilelik şansını arttırır

Doğum kontrol haplarının anne olmayı engellediği doğru değil. Bu haplar beyindeki hipofiz bezinden salgılanan hormonları baskı altında tutuyor. İlaç bırakılınca daha fazla hormon salgılanıyor ve yumurtlamayı arttırıyor

Eşimin yumurta sayısı yaşına göre azmış

10 senelik evliyiz. Bebeğimiz olmuyor. Eşim kist ameliyatı geçirdi. Gittiğimiz doktor yumurta sayısının yaşına göre az olduğunu söyledi. İki sefer tüp bebek denemesi yaptık, sonuç alamadık. Tavsiyeniz nedir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, eşinizin hormonlarının incelenmesi gerekiyor. Adetin 3. günü yumurtalık ve hipofizden çıkan hormonlar değerlendirilirse yumurtalık rezervi hakkında fikir sahibi olunabilir (Bunun için başka testler de yapılıyor). Eğer her şey yolunda çıkarsa tecrübeli bir merkezde tekrar tüp bebek denemenizi tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İkinci kez çocuk sahibi olmak istiyoruz

26 yaşındayım, 1 kızım var. 3 defa yumurtalık kisti nedeniyle ameliyat oldum. Doktor doğum kontrol hapı önerdi ve 1 senedir kullanıyorum. İkinci bebeği düşünüyoruz ancak hap bıraktıktan sonra da çocuk olmasına engel mi? Bırakınca hamile kalabilir miyim? Yumurtalık kisti gebeliğe engel olur mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları kesildikten sonra gebe kalma şansı azalmaz, aksine artar. Doğum kontrol hapındaki hormonlar hipofiz bezinden salgılanan hormonları baskı altında tutarken ilaç kesilince aşırı miktarda hipofizden hormon salgılanır. Bu hormonlar yumurtlamayı arttırarak gebe kalma şansını çoğaltır. Ama sizde bir başka önemli durum var. 3 kere yumurtalık kistinden ameliyat olmuşsunuz. Tüpler acaba açık mı? Bunun için rahim filminizin çekilmesi lazım. Ayrıca adetinizin üçüncü günü hormonlarınızın da incelenmesinde bence yarar var. Yumurtalık kisti yeniden oluşmuş mudur? Sorunuzu ancak doktorunuz cevaplandırabilir. Gidip gerekli kontrollerinizi yaptırın, sevgiler.

Neden midem bulanmıyor?

2.5 aylık hamileyim. Memelerimde şişkinlik dışında bir şikayet yok. Mide bulantısı olmaması hamileliğin normal olduğunu gösterir mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, gebelikte bulantı sık görülen bir belirtidir. Olması şart değil. Bulantı olup olmaması gebeliğin normal olup olmadığını kesinlikle göstermez. 10 haftalık gebesiniz, 2 hafta sonra yani 12’nci haftada kadın-doğum doktorunuzun size bebeğinizin sağlığını gösteren bir test yapması gerekiyor. Doktorunuzla görüşün.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder