Prof. Dr. Derin Kösebay Ilaç verilerek tedavi edilemiyor
HABERİ PAYLAŞ

Ilaç verilerek tedavi edilemiyor

Çikolata kistleri ağrılı adet görmeye neden oluyor ve kadın gebe kalmak istediğinde işleri zorlaştırıyor. Bu kistler ultrasonla kolayca tespit edilebiliyor. Gerçekten çikolata kisti ise ilaçla tedavisi mümkün değil, ameliyat gerekiyor

Çikolata kisti için ameliyat olmam şart mı?

Bana 2 ay önce çikolata kisti teşhisi konuldu. Ultrason raporunu size yolluyorum. İlaç verdiler, ayda 1 kere şiddetli, normalde ise sürekli hafif ağrılar yaşıyorum. 3 haftadır kanamam var. Kanamalarım başta açık pembe leke şeklinde. Kanamalarım hep devam edecek mi? Tedavim doğru mu? Ameliyat olmam gerekir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz, endometriosis denilen hastalıkta sıklıkla yumurtalıklarda çikolata kistleri oluşur. Bu kistlerin tanısı ultrason muayenesinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Eğer hakikaten çikolata kisti (Endometrioma) oluşmuşsa bu kistin tedavisi ilaçlarla yapılamıyor. Tedavi ancak ameliyatla mümkün.

Hamile kalıyorum neden düşük yapıyorum?

23 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Eşimle 9 ay boyunca korunmadan ilişkiye girdik. Doktora gittiğimde “Sen bu ay hamile olabilirsin” dedi. Hamile kaldım ama 10 gün sonra kontrole gittiğimde bebek görünmedi. Sonrasında kanamam oldu. Tekrar doktora gittim, bana “Kendi kendinedüşük yapıyorsun” dedi. Neden bebek görünmedi yoksa dış gebelik mi geçirdim? Tekrar düşük yaparsam diye korkuyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, çok erken düşük yapmışsınız. Bu büyüklükteki bir gebelik ultrasonla ancak rahim içinde ufak bir leke şeklinde görülür. Burada bir dış gebelik olup olmadığı doktorunuzun birkaç kere yapacağı ultrason muayenesi ve kan tahlilleri ile ortaya konulabilir. Kan tahlilinde BHcG değeri biraz artar. Sonra yükselmesi durur ve hafif düşmeye başlar. Ultrasonda yumurtalıklar civarında kistik bir yapı tespit edilebilir. Dış gebelik bozulursa, karın içinde kanı kolaylıkla ultrasonla teşhis etmek mümkün olabilir. “Tekrar düşük olur mu?” sorunuza önce düşüğün neden olduğunu anlamaya çalışarak başlamamız gerekir.

Hormon tedavisi işe yarar mı?

28 yaşında bekar kızım. Rahim içinde 10 santim büyüklüğünde bir myom var. Doktorum “Ameliyat” dedi ama öncesinde küçültmek için iğneli menopoz tedavisi önerdi. Farklı bir doktor ise bu tedaviyi hormonlarla oynandığı için tavsiye etmedi. Sizce ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, myom ameliyatından önce hormon kullananlar vardır. Bu şekilde myomun biraz küçülmesi sağlanabilir. Ben böyle bir uygulamayı yapmıyorum. Ama bundan hormon kullananlar yanlış yapıyor sonucunu çıkarmamak lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder