Prof. Dr. Derin Kösebay İlaçlar herkese göre değil
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlar herkese göre değil

Doğum kontrol haplarının mutlaka doktor gözetiminde kullanılması gerekiyor.

Çünkü bu ilaçlar pıhtılaşma bozukluğu olanlara, karaciğer rahatsızlığı geçirenlere, çok sigara içenlere ve 40 yaşını geçmiş kadınlara önerilmiyor...

Kanamam çok fazla

30 yaşındayım. 7 aydır akıntım oluyor. Koku da rahatsız edici. Aniden adet kanı gibi boşalıyor. Adet döneminin dışında kanamam da oluyor. Bu kanamalar bir anda kopan bir parça seklinde oluyor, karnımda ağrı hissediyorum. Sizce sorunum ne olabilir?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, anlattıklarınız alt genital bölgede bir enfeksiyonun olduğunu gösteriyor. Bence en kısa zamanda muayene olmalısınız. Akıntının tahlil edilmesi gerekir (Smear). Tahlil ve muayene sonuçlarına göre tedaviye süratle başlanırsa kısa sürede şikayetleriniz kaybolacaktır.

Haberin Devamı

Benim için tehlikeli mi?

33 yaşındayım, 10 yıllık evliyim. Doğum kontrol hapı aldım. Halen kullanıyorum. Ben doğum kontrol hapı kullanmanın varisi olan kadınlar için tehlikeli olduğunu okudum. Şimdi hapı bırakıp ne kullanmalıyım?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, size önce doktor kontrolü altında ilaç kullanmanızı tavsiye ediyorum. Doğum kontrol haplarının kanama pıhtılaşma faktörleri üzerine etkileri vardır. Bu nedenle uzun süre kullananlarda belirli testlerin yapılması gerekmektedir. Sigara içenlerde doğum kontrol haplarının bu etkisi daha belirgin olarak görülebilir. Bu nedenlerle daha önce pıhtılaşma bozukluğu görülenlere (Tromboenbolik hastalıklar geçirenlerde), karaciğer hastalığı geçirenlere, aşırı sigara içenlere, 40 yaşını geçmiş kadınlara doğum kontrol hapları tavsiye edilmemektedir. İlacı kesince spiral taktırabilirsiniz, prezervatif ile korunabilirsiniz.

Rahmi aldırmam doğru mu?

37 yaşındayım, bekarım. 3 yıldır rahim kalınlaşması rahatsızlığım var. Bana kronik endemetrium hiperplazi teşhisi konuldu. İlaç tedavisi sonuç vermiyor. Doktorum historektomi öneriyor. Bunun yanısıra hipotiroidim ve polikistik over’im de var. Ameliyat olmalı mıyım? Kansere dönüşür mü?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, 37 yaşındaki bir kadının rahmini almak için bence daha ciddi nedenler olmalı. Ama muayene etmeden, doktor arkadaşımızın endikasyonunu değiştirmenin doğru olmadığını birçok kereler yazdım. Bu nedenle hemen ameliyat ol veya olma demek doğru değil. Eğer tereddütünüz varsa, başka meslektaşımızın fikrini alarak karar vermeniz bence çok daha sağlıklı. Belki başka ilaç tedavileri ile sorun çözülebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder