Prof. Dr. Derin Kösebay Ilerleyen yas sansınızı azaltır
HABERİ PAYLAŞ

Ilerleyen yas sansınızı azaltır

Bir kız çocuğu her yumurtalığında 200 bin kadar yumurta hücresiyle doğar. Yaş ilerledikçe hamilelik için yumurta sayısı azalmaya başlar. Bu yüzden belli yaştaysanız anne olmayı istiyorsanız hiç vakit kaybetmeyin

[[HAFTAYA]]

Myom yüzünden mi?

37 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Mamografi çektirdim ve iki memede de birkaç myom görüldü. Takipte kalmam gerektiğini söylediler. Ara kanamalarımın nedeni bu mu? Durumun normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, meme kadınlar için çok önemli bir organ. 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanseri ile tanışıyor. Meme kanserinin erken tanısında mamografi denen radyolojik inceleme önemli. Bu inceleme ile çok ufak tümörlere bile tanı koymak mümkün. Pek çok kadının memesinde ufak kistler olabildiği gibi fibroadenom denen iyi huylu kitleler de olabiliyor. Memede her görülen kitle veya kist ameliyatla almaya kalkılsa memede pek çok ameliyat izi olur, bunlar mamaografide ciddi bir hastalığın teşhisini zorlaştırır. Bu nedenle memedeki ufak kitleler izlenir. Doktorunuz da bu nedenle 3 ay sonra muayene olmanızı söylemiş. Düzensiz kanamalarınıza gelince; kadın doğum uzmanına muayene olun. Meme ile kanamalar apayrı şeyler.

Haberin Devamı

Cinsel isteğimi kaybettim

4 yıldır evliyim, 3 yıl sonra tedaviyle çocuk sahibi oldum. Doğumdan sonra isteksizim. Bu neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu şikayetinizin hem yapısal hem de psikolojik nedenleri olabilir. Doğumdan kısa süre sonra bu tip problemlere sık rastlıyoruz. Çoğu kere işler kendiliğinden düzeliyor. Düzelme yoksa önce kadın- doğum uzmanınıza gitmelisiniz. O da bir neden bulamazsa sizi psikiyatriste yönlendirecektir.

Yumurta rezervi testi var mı?

40 yaşındayım, yeni evlendim ve bebek sahibi olmak istiyorum. İnternette kadınlarda yumurta rezervinin yıllar içinde azaldığını okudum. Acaba benim durumun nedir? Yumurta rezervinin ne olduğunu açıklar mısınız? Bir de bunun testi yapılıyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yeni doğan bir kız çocuğunun her bir yumurtalığında yaklaşık 200 bin kadar yumurta hücresi vardır. Yumurtlama denen olay başladıktan sonra bu yumurtalar kullanılmaya ve dolayısı ile miktarı azalmaya başlar. Yaşın ilerlemesi veya yumurtalıklardaki özel durumlar nedeniyle bir gün gelir ki artık gebeliği sağlayacak yumurta kalmaz... Bunu kanda yapılan bazı hormon testleri ile anlayabiliyoruz. İşte yumurtalıkta rezerv azalması artık yeterli yumurtanın çıkmadığı anlamına geliyor. Sizin de süratle bu konuda uzman bir doktora müracaat ederek durumunuzu değerlendirtmeniz ve gebe kalamanız için gereken araştırmaları yaptırmanız gerekiyor. Eğer normal yoldan gebe kalamayacaksınız tüp bebek ile şansınız biraz daha fazla olacaktır. Sizin için günlerin kıymetli olduğunu söylemem gerekiyor. Bir an önce doktorunuza başvurun, sevgiler ve iyi şanslar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder